640
Ο Λι Ρούι, δεν σταμάτησε να επικρίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, μέχρι τον θάνατό του (φωτογραφία αρχείου) |

Κίνα: Η κόρη του προσωπικού γραμματέα του Μάο διαμαρτύρεται για τις κρατικές τιμές στην κηδεία του πατέρα της

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 12:45
Ο Λι Ρούι, δεν σταμάτησε να επικρίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, μέχρι τον θάνατό του (φωτογραφία αρχείου)
|

Κίνα: Η κόρη του προσωπικού γραμματέα του Μάο διαμαρτύρεται για τις κρατικές τιμές στην κηδεία του πατέρα της

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2019, 12:45

Στο νεκροταφείο των εξέχουσων προσωπικοτήτων της κινεζικής επανάστασης θα ταφεί την Τετάρτη, ο προσωπικός γραμματέας του Μάο Τσε Τουνγκ, που πέθανε πριν 10 ημέρες, στο Πεκίνο, σε ηλικία 101 ετών.

Το φέρετρο του Λι Ρούι θα σκεπαστεί με την κινεζική σημαία, στην επίσημη τελετή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Ομως, την κηδεία του θα μποϊκοτάρει η κόρη του, Νανιάνγκ Λι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί αντιβαίνει τις τελευταίες επιθυμίες του πατέρα της, ο οποίος δεν ήθελε ούτε να ταφεί στο νεκροταφείο Μπαμπαοσάν του Πεκίνου ούτε τις τιμές του κόμματος.

Ο Λι εξακολουθούσε να είναι μέλος του ΚΚΚ έως τον θάνατό του, όμως, είχε χάσει την πίστη του στο κόμμα και τον Μάο, πολλά χρόνια νωρίτερα και είχε καταγγείλει την αυθαιρεσία τους.

Ο θάνατός του σημαίνει το τέλος μίας γενιάς επαναστατών, που έγιναν μέλη του ΚΚΚ, πιστοί στη σοσιαλιστική ιδεολογία, και οι οποίοι πίεσαν να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Ο Λι κατείχε υψηλές θέσεις στο κόμμα, στο οποίο έγινε μέλος το 1937 και έγινε ένας από τους προσωπικούς γραμματείς του Μάο. Στη συνέχεια όμως, φυλακίστηκε επί εννέα χρόνια, επειδή μίλησε κατά της Πολιτιστικής Επανάστασης και του προγράμματος «Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός».

Η Νανιάνγκ, η οποία διαμένει στις ΗΠΑ, τονίζει ότι ο πατέρας της, τόσο το 2008, όσο και τον Απρίλιο του 2018, της είπε ότι δεν ήθελε να ταφεί στο Μπαμπαοσάν, δεν επιθυμούσε επίσημη κηδεία και δεν ήθελε να καλυφθεί με την κινεζική σημαία.

«Θέλω να πάω πίσω στην πατρίδα μου και να ταφώ κοντά στους γονείς μου γιατί έφυγα από το σπίτι μου νωρίς και δεν φρόντισα ποτέ τη μητέρα μου», της είπε, σύμφωνα με την Guardian.

Οσο για τη σημαία στο φέρετρό του, ο Λι είπε: «Το κόκκινο χρώμα είναι κακό. Τώρα το βλέπεις παντού στην τηλεόραση. Ολα είναι κόκκινα, κόκκινα, κόκκινα».

Γεννημένος το 1917, ο Λι ήταν ακτιβιστής από νεαρή ηλικία. Στο πανεπιστήμιο, συμμετείχε σε κομμουνιστική οργάνωση κατά της ιαπωνικής κατοχής. Το 1937, ενώθηκε με τον Μάο και τους στρατιώτες του στη Γιανάν, στη βορειοδυτική Κίνα.

Ο Λι Ρούι, το 1947, όταν ήταν ήδη μέλος του στρατού του Μάο επί 10 χρόνια

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Μάο τον επέλεξε για έναν από τους προσωπικούς του γραμματείς. Καθαιρέθηκε όταν επέκρινε την κοινωνική και οικονομική πολιτική του Μάο, το λεγόμενο «Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός», μια σειρά από μέτρα με στόχο να μετατρέψει γρήγορα την Κίνα από μια αγροτική οικονομία σε μια σοσιαλιστική κοινωνία μέσα από την ταχεία εκβιομηχάνιση και κολεκτιβοποίηση. Η τακτική προκάλεσε τον Μεγάλο Κινέζικο Λιμό και τον θάνατο 60 εκατ. ανθρώπων.

Στη διάρκεια της καταστροφικής, για την Κίνα, Πολιτιστικής Επανάστασης, έμεινε φυλακισμένος για εννέα χρόνια. Το 1978, αφού είχε πεθάνει ο Μάο, του επετράπη να γίνει ξανά μέλος του ΚΚΚ.

Ο Λι συνέχισε να επικρίνει την κυβέρνηση για τις αυταρχική της πολιτική με συνεντεύξεις του, άρθρα και βιβλία. Στο ίδιο πνεύμα κατήγγειλε και την βίαιη καταστολή του φοιτητικού κινήματος στην πλατεία Τιανανμέν, το 1989.

«Οπου υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο κόμμα και την ανθρωπιά, επιμένω στην ανθρωπιά», είχε πει σε συνέντευξή του, στο BBC, το 2017.

Παρόλες τις τιμές που ετοιμάζονται για την κηδεία του, τα άρθρα για τον θάνατό του λογοκρίθηκαν και η είδηση δημοσιεύθηκε σε λίγα κινεζικά Μέσα.

Η Νανιάνγκ πιστεύει ότι ο πατέρας της έχασε και την τελευταία του ελπίδα για το ΚΚΚ, πέρυσι, όταν ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ κατήργησε το χρονικό όριο για την παραμονή του στην προεδρία της χώρας.

Ο Λι Ρούι και η κόρη του, Νανιάνγκ Λι, το 1978, τη χρονιά που του επετράπη να επιστρέψει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας

Σε μία τελευταία του συνέντευξη πέρυσι, στη Φωνή της Αμερικής, ο Λι συμφώνησε με τη φράση: «Τα λάθη του Μάο δεν έχουν διορθωθεί και ο Σι συγκεντρώνει καθετί διαβολικό δικό του (του Μάο)».

Το 2006, είχε γράψει ένα ποίημα για το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο περιέγραφε ως «υπεροπτικό, χωρίς νόμους ή ηθική, χωρίς γνώση και χωρίς ντροπή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...