224
Μέλος της κινεζικής αποστολής στη Γλασκώβη | Steve Reigate/Pool via REUTERS

Κίνα: Δεν μας άφησαν επιλογή οι Βρετανοί για αυτό ο Σι έστειλε χειρόγραφη επιστολή στην Cop26

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2021, 17:42
Μέλος της κινεζικής αποστολής στη Γλασκώβη
|Steve Reigate/Pool via REUTERS

Κίνα: Δεν μας άφησαν επιλογή οι Βρετανοί για αυτό ο Σι έστειλε χειρόγραφη επιστολή στην Cop26

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2021, 17:42

Αίσθηση προκάλεσε την Δευτέρα ο τρόπος που επέλεξε να απευθυνθεί στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα, ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος έστειλε… χειρόγραφη επιστολή στους διοργανωτές.

Την Τρίτη, η Κίνα δικαιολόγησε την κίνηση αυτή του προέδρου της, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, καθώς δεν δόθηκε στον Σι η ευκαιρία να απευθυνθεί στις συνομιλίες για το κλίμα της COP26 μέσω βιντεοκλήσης.

Ο κινέζος πρόεδρος έστειλε μια γραπτή δήλωση στο «τμήμα υψηλού επιπέδου για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» τη Δευτέρα, στην οποία δεν προσέφερε επιπλέον δεσμεύσεις, καλώντας παράλληλα τις χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να ενισχύσουν «την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία».

«Απ΄ό,τι καταλαβαίνω, οι διοργανωτές της διάσκεψης δεν παρείχαν την επιλογή της βιντεοσύνδεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, στους δημοσιογράφους.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως η Βρετανία ήθελε οι ηγέτες να έχουν φυσική παρουσία στην διάσκεψη και ότι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν διαδικτυακά. Μπορούν όμως να προσφέρουν ηχογραφημένες ομιλίες ή δηλώσεις.

Παρατηρητές για το κλίμα αναρωτήθηκαν αν η απουσία του Σι σημαίνει πως η Κίνα δεν είναι έτοιμη να προσφέρει άλλες παραχωρήσεις σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών.

Ομως το Πεκίνο είπε ότι ανέλαβε ήδη έναν αριθμό κύριων δεσμεύσεων πέρυσι, όταν υποσχέθηκε κορύφωση των εκπομπών του έως το 2060, αύξηση της συνολικής ικανότητας από ηλιακή και αιολική ενέργεια στα 1.200 γιγαβάτ έως το 2030 και περιορισμό της χρήσης άνθρακα από το 2026.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...