270
Ο Γουάνγκ Ξινγκ το 2018 χτύπησε το γκονγκ του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ για την εισαγωγή της Meituan. Σήμερα μάλλον χτυπάει το κεφάλι του. | Τwitter

Κίνα: Αρχαίο ποίημα έκαψε επιχειρηματία του Διαδικτύου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 19:37
Ο Γουάνγκ Ξινγκ το 2018 χτύπησε το γκονγκ του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ για την εισαγωγή της Meituan. Σήμερα μάλλον χτυπάει το κεφάλι του.
|Τwitter

Κίνα: Αρχαίο ποίημα έκαψε επιχειρηματία του Διαδικτύου

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 19:37

Ακρως τρελό και κινεζικό: ο CEO της εταιρείας διαδικτυακής πώλησης ειδών σουπερμάρκετ και διανομής φαγητού Meituan, ο Γουάνγκ Ξινγκ, έχασε 2,5 δισ. δολάρια μέσα σε δύο ημέρες, χωρίς καν να παίξει στο καζίνο και να το ευχαριστηθεί ο άνθρωπος – απλώς είχε την ατυχή έμπνευση να δημοσιεύσει σε κινεζικό κοινωνικό μέσο (στο Weibo, δηλαδή στο κινεζικό Twitter) στίχους ενός ποιήματος ηλικίας  1.100 ετών.

«Πριν παγώσουν οι στάχτες, ξέσπασε εξέγερση στα βουνά» έλεγε το αρχαίο ποίημα, που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τη Μεγάλη Πορεία του Μάο και του στρατού των κομμουνιστών προς την εξουσία. Συνεπώς, το καθεστώς έβγαλε τα συμπεράσματα που ήθελε. Επειδή το ποίημα επέκρινε τον αρχαίο αυτοκράτορα…

Εμείς στην Ελλάδα θα αποδίδαμε τη διαλεκτική σχέση ποιήματος και νομενκλατούρας με το κλασικό σχήμα παράλογης συλλογιστικής «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει». 

Ο πακτωλός που χάθηκε αφορά κεφαλαιοποίηση βέβαια, ωστόσο η ζημία για τη Meituan δεν είναι μικρή. Πρόκειται για εταιρεία που διεκπεραιώνει 29 εκατομμύρια παραγγελίες ημερησίως. Οι χρηματιστηριακές απώλειες αποδόθηκαν σε προσωπική μεθόδευση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, και κατά τούτο «έδεσαν» με τις ανάλογες δυσάρεστες εμπειρίες χασούρας ενός άλλου κινέζου επιχειρηματία που και αυτός απόλαυσε τις επιδαψιλεύσεις του Σι όταν σήκωσε κεφάλι.

Ναι, η ιστορία του Ξινγκ θύμισε την υπόθεση του «κομμουνιστή» Κροίσου Τζακ Μα και των εταιρειών του Alibaba και Αnt, προ μηνών. Τότε ο Μα είχε χάσει 37 δισ. δολάρια που θα ελάμβανε από τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ σαν Αρχική Δημόσια Προσφορά, αν δεν τον είχε σταματήσει ο κομματικός ανακριτής. Το έγκλημα του Μα ήταν κάποιες επικριτικές δηλώσεις του για το υβριδικό κινεζικό επιχειρείν.

Αρα στο ντέρμπι Σι – κινέζοι Κροίσοι το σκορ έγινε κιόλας 2- 0.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...