557
Βασίλης Κικίλιας και Νίκη Κεραμέως χαιρετιούνται όπως προστάζουν τα ατομικά μέτρα προστασίας | IntimeNews

Κικίλιας προς ΣΥΡΙΖΑ: Εχετε πάρει διαζύγιο από τη λογική

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 15:58
Βασίλης Κικίλιας και Νίκη Κεραμέως χαιρετιούνται όπως προστάζουν τα ατομικά μέτρα προστασίας
|IntimeNews

Κικίλιας προς ΣΥΡΙΖΑ: Εχετε πάρει διαζύγιο από τη λογική

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 15:58

Σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση κατά την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις, οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας αναφέρθηκαν στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του άσκησε την αναμενόμενη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς κάνοντας λόγο για πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα.

Μιλώντας στις επιτροπές Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει πάρει διαζύγιο από τη λογική και προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ρήξης.

Μάλιστα σημείωσε πως «φτάσατε στο αξιοθρήνητο σημείο να μιλάτε εσείς και τα φερέφωνά σας για τσαρλατανισμό της κυβέρνησης, επειδή είπαμε στον κόσμο για τη συμφωνία της Κομισιόν για προμήθεια εμβολίων στα τέλη της χρονιάς. Γραπτή είναι η συμφωνία, κύριοι της αντιπολίτευσης».

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ο πλανήτης αντιμετωπίζει μία δεύτερη έξαρση της πανδημίας, κάνοντας εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Όπως είπε, η χώρα μας έχει 903 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες οι 203 διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Συνέχισε τονίζοντας πως μέσα σε λίγους μήνες έχουν προσληφθεί 6.155 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικά στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

Απαντώντας στα πολιτικά πυρά του Βασίλη Κικίλια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε τον υπουργό πως «δυναμιτίζει το κλίμα». Συνέχισε λέγοντας «πρέπει να αλλάξετε τακτική, εκτός αν με τη στάση σας αυτή προετοιμάζετε το αφήγημα της αποτυχίας».

Ο πρώην υπουργός Υγείας σημείωσε πως η αναζωπύρωση της πανδημίας αφορά σε όλες τις χώρες, ωστόσο προσέθεσε πως έπρεπε να έχουν υπάρξει επιπλέον πρόνοιες για κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός.

Συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση για παλινωδίες, λάθη και αντιφάσεις, ενώ ειδικά για το άνοιγμα των σχολεία είπε πως γίνεται χωρίς προγραμματισμό.

Τα σχολεία

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και αναφέρθηκε στο σχέδιο για το… πρώτο κουδούνι (μάσκες, χωριστά διαλείμματα κ.α). Με αφορμή τη συζήτηση που έχει «πυροδοτήσει» η αναφορά σε 17 μαθητές κατά μέσο όρο στις αίθουσες, η υπουργός αναφέρθηκε και στην κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως είπε, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη -χωρίς να υπολογιστούν τα ειδικά σχολεία, όπου υπάρχει μικρός αριθμός μαθητών-, ο μέσος όρος θα είναι 20 μαθητές ανά τμήμα.

Η υπουργός Παιδείας απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης για θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε ένα κονδύλι 100 εκατομμυρίων ευρώ για την παράταση των ολοήμερων σχολείων αλλά και στην πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών. Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές να τοποθετηθούν αν συμφωνούν με το άνοιγμα των σχολείων, τις δωρεάν μάσκες και μία σειρά άλλων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη μάσκα», υπογράμμισε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, σημειώνοντας πως η μάσκα είναι αναγκαία αλλά χρειάζονται και οι αποστάσεις. Η λέξη «αποστάσεις» έχει ξεχαστεί από την ομιλία της υπουργού Παιδείας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει πως το 60% των τμημάτων έχει πάνω από 17 μαθητές και απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας να τονίζει «μην παίζετε με τα νούμερα».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για έλλειψη προετοιμασίας του υπουργείου Παιδείας, συμπληρώνοντας «ελπίζω να μην το πληρώσουμε τις επόμενες ημέρες».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Πουλάς σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως «στη δεύτερη φάση της πανδημίας βγήκατε εκτός στόχων» και αναφέρθηκε σε λάθη που έγιναν. Μεταξύ άλλων μίλησε για βιαστικό άνοιγμα συνόρων αλλά και για αντιφατικά μηνύματα όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς αλλά χωρίς αυτό να συνοδεύεται από την αύξηση των δρομολογίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...