638
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τετάρτη | @ Intime

Δίδυμος εφιάλτης για τον Κικίλια: «Μαύρη τρύπα» με τα εμβόλια – αύξηση επιδημιολογικού φορτίου

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 18:17
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τετάρτη
|@ Intime

Δίδυμος εφιάλτης για τον Κικίλια: «Μαύρη τρύπα» με τα εμβόλια – αύξηση επιδημιολογικού φορτίου

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 18:17

Μια διπλή ανησυχία εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλιας. Πρώτον, άμεσα, αυξάνεται και πάλι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα της αγοράς. Δεύτερον, όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ΜΜΕ την Τετάρτη, «η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις όσον αφορά την παράδοση».

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο επταήμερος μέσος όρος είναι 547 κρούσματα την ημέρα, με μέση ηλικία τα 48 χρόνια.

Αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, καταγράφεται σε άτομα άνω των 75 ετών, κάτι που όπως σχολίασε ο υπουργός, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Τα ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι σήμερα 5.324, εκ των οποίων τα 2.374 είναι στην Αττική και τα 951 στην Κεντρική Μακεδονία. Εκτός από την Αττική οι άλλες περιοχές που φαίνεται ότι προβληματίζουν όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Βοιωτία, η Ρόδος η Λακωνία η Μαγνησία η Εύβοια και η Αχαΐα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας, οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με το υψηλότερο* επιδημιολογικό φορτίο είναι:

(*περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους)

  • Σαντορίνη
  • Μύκονος
  • Βοιωτία
  • Ροδόπη
  • Δυτική Αττική
  • Λακωνία

Επίσης, αυξητική τάση παρουσιάζουν

  • Μαγνησία
  • Εύβοια
  • Αχαΐα
  • Αττική και ειδικά βόρειος και κεντρικός τομέας

Κατά τα άλλα ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιχείρηση «Eλευθερία» του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα πάει καλά, καθώς μήνα με το μήνα -όπως είπε χαρακτηριστικά- «προσμένουμε να αυξάνονται οι ποσότητες των νέων εμβολίων που θα εγκρίνονται αλλά και αυτών που παρασκευάζονται».

Οπως τόνισε, ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 200.000 εμβολιασμούς και χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον ρυθμό εμβολιασμού «με βάση τα εμβόλια που διαθέτουμε».

Εδώ υπάρχει το πρόβλημα, με τις καθυστερήσεις της AstraZeneca, από την οποία αναμέναμε περί το 1,5 εκατ. δόσεις ως τα τέλη του Μαρτίου –και τώρα ζήτημα είναι αν θα έχουμε τις μισές. «Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος απέναντι σε επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη-μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι μαζί με τα άτομα από 70 έως 74 ετών, θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ασθενών με υποκείμενα νοσήματα θα συμβάλλει σημαντικά ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της Covid-19 σε αυτές τις ομάδες που πλήττονται κυρίως από τον ιό και αποδεικνύονται πιο ευάλωτες» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την προσπάθεια που γίνεται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αντιμετώπιση της Covid-19 όσον αφορά τα περιστατικά που δε χρειάζονται νοσηλεία αλλά πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούνται από τους γιατρούς. Μάλιστα είπε ότι τα μισά τεστ για κορονοϊό γίνονται πλέον σε δομές της ΠΦΥ και με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.

Ο κ. Κικίλιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμπλακούν, τόσο στην παρακολούθηση όσο και στην εμβολιαστική διαδικασία, ιδιώτες γιατροί, εάν αυτό απαιτηθεί, τονίζοντας ότι πάντα εξετάζονται κι άλλοι τρόποι εμπλοκής των ιδιωτών γιατρών αλλά και της συνεισφοράς τους τον εμβολιασμό εφόσον υπάρξουν τέτοιες ποσότητες εμβολίων που θα κάνουν αναγκαία την βοήθεια τους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θεραπείες που εγκρίνονται και συγκεκριμένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, είπε ότι υπάρχει κατάθεση για έγκριση τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Οταν λάβουν έγκριση θα παρθούν και οι συγκεκριμένες αποφάσεις στη χώρα μας τόνισε.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, είπε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και «είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...