597
Φωτογραφία αρχείου από αεροσκάφος C-130 | Intime

Κικίλιας από Θεσσαλονίκη: Με C-130 οι ασθενείς με Covid στην Αθήνα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 11 Νοεμβρίου 2020, 13:45
Φωτογραφία αρχείου από αεροσκάφος C-130
|Intime

Κικίλιας από Θεσσαλονίκη: Με C-130 οι ασθενείς με Covid στην Αθήνα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 11 Νοεμβρίου 2020, 13:45

Υπό μεγάλη πίεση βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των μαζικών κρουσμάτων κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το σχέδιο που ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει τελικά 100 νέες κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη (50 που είχαν ανακοινωθεί χθες, Τρίτη, και ακόμη 50 που ανακοίνωσε ο υπουργός σήμερα), αλλά και αεροδιακομιδές με C-130 για ασθενείς με Covid-19 από απομακρυσμένες περιοχές προς την πρωτεύουσα, όπως είπε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη όπου μετέβη.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Α’ ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Φλώρο και, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των ιατρών και την τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών», είπε ο κ. Κικίλιας.

Ακόμη 50 ΜΕΘ

«Λόγω των τεράστιων αναγκών των συμπολιτών μας στη Βόρεια Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας, δίνουμε επιπλέον 50 κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό της πόλης για την προσπάθεια που κάνει.

Οι επιπλέον 50 κλίνες, που έρχονται να προστεθούν στις άλλες 50 που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, θα δημιουργηθούν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή και θα κατανεμηθούν ως εξής

  • 6 στο ΑΧΕΠΑ
  • 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,
  • 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
  • 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,
  • 15 στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης,
  • 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών
  • 6 στο «Γ. Γεννηματάς»

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο, Πέμπτη, που εφημερεύει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, θα καλύψει επικουρικά την πόλη και το Διαβαλκανικό Κέντρο, το οποίο έχει διαθέσει 50 απλές κλίνες για ασθενείς με Covid-19 στο ΕΣΥ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι για την κάλυψη της Βόρειας Ελλάδας η χώρα είναι πλέον μία υγειονομική περιφέρεια, δηλαδή κάθε ΥΠΕ θα στηρίζει την άλλη και άρα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες ΥΠΕ, ενώ, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα C130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε άλλες περιφέρειες.

Το ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή διαθέτει δέκα τέτοιες κάψουλες για μεταφορά ασθενών με κορονοϊό, οι οποίες είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες.

25 διασωληνώσεις σε λίγες ώρες

Ο υπουργός τόνισε πως είναι σοβαρή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χθες, Τρίτη, και μέχρι τη λήξη της εφημερίας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ιός διασπείρεται στην κοινότητα. «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και εθνικού συστήματος υγείας, είναι θέμα δημόσιας υγείας», είπε.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι την Τρίτη τα νέα κρούσματα στη συμπρωτεύουσα κατέγραψαν πανελλήνιο ρεκόρ, φτάνοντας τα 652 σε σύνολο 2.384, με την Αθήνα να έπεται με 588 νέες διαγνώσεις.

Ο υπουργός Υγείας είχε τονίσει την Τρίτη ότι το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση στη Βόρεια Ελλάδα, με τον δείκτη θετικών τεστ να ανέρχεται σε 32%. Δηλαδή από τα 100 τεστ που γίνονται τα 32 βγαίνουν θετικά.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε ολόκληρη τη χώρα ο δείκτης αυτός είναι κάτω από το 14%, ποσοστό που επίσης θεωρείται πολύ υψηλό, καθώς το όριο είναι το 4%.

Νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη Θεσσαλονίκη έχουν αποφασιστεί ήδη νέα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν εκτάκτως, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Επιδημιολόγων, καθώς κρίθηκε ότι η κατάσταση είναι στο κόκκινο και τα πιο αυστηρά μέτρα θα έχουν στόχο να σταματήσει άμεσα την περαιτέρω διασπορά του ιού.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται η αναστολή λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων και επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ ως τις 5:00 το πρωί, ανεξαρτήτως του SMS.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...