517
| ΕΡΤ

Κικίλιας: Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού τη Μεγάλη Τρίτη για άτομα 30-39 ετών

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 19:27

Κικίλιας: Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού τη Μεγάλη Τρίτη για άτομα 30-39 ετών

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 19:27

Αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μέχρι τον Μάιο ενδέχεται να έχουμε φτάσει τους 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τους 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού, ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν τα άτομα από 30 έως 39 ετών, αλλά μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επίσης, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί να γίνονται Σάββατα και Κυριακές, αλλά και αργίες, ώστε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα, τώρα που έρχονται πολλές δόσεις.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ακόμη 20 ημέρες θα παραμείνουν στο ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί, αν υπάρξει ανάγκη. Μάλιστα, ίσως κληθούν άλλοι από αυτούς που έχουν ήδη αναλάβει να ενισχύσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα θα ισχύουν τα εξής:

  • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών, τήρηση απόστασης 10 τ.μ. μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα έμφαση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
  • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνιστάται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
  • Διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021, με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).
  • Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.
  • Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News