318
Ο υπουργός Υγείας κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ | SKAI/WebTV

Κικίλιας: Αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος στις παιδικές χαρές

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 10:17
Ο υπουργός Υγείας κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
|SKAI/WebTV

Κικίλιας: Αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος στις παιδικές χαρές

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 10:17

Η αντικαπνιστική νομοθεσία, που αναμένεται να έλθει στη Βουλή από την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες, θα περιλαμβάνει διάταξη για την αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος στις παιδικές χαρές και σε άλλους ανοιχτούς χώρους όπου βρίσκονται παιδιά. Αυτό ανακοίνωσε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Τετάρτης.

«Εμείς θέλουμε να μειωθεί το κάπνισμα που έχει βλαβερές συνέπειες κυρίως για τα παιδιά μας και τους παθητικούς καπνιστές, σεβόμενοι το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει, σε χώρους όμως που επιτρέπεται», τόνισε ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα». Και προσέθεσε: «Σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν και κινούνται παιδιά είναι ανεπίτρεπτο κάποιος να καπνίζει».

Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, στο επικείμενο νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη το υπουργείο Υγείας θα περάσει το κομμάτι που συμπληρώνει τον αντικαπνιστικό νόμο. Ο υπουργός έκανε λόγο για «καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού». «Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμόζεται παντού: στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (όπως τα καφέ, τα εστιατόρια κλπ), στους κλειστούς αθλητικούς χώρους, στις παιδικές χαρές», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει πρόστιμα ανάλογα με το βαρύτητα του παραπτώματος, όπως και ελέγχους για την εφαρμογή των διατάξεων.

«Ο Ελληνας έχει συλλογική συνείδηση και ατομική ευθύνη και φιλότιμο» επισήμανε ο υπουργός εξηγώντας ότι το νομοσχέδιο δεν θα δίνει έμφαση στο τιμωρητικό κομμάτι. «Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, και μη καπνιστές αλλά και καπνιστές, σε ποσοστό πάνω του 75% σύμφωνα με τις έρευνες, που συμφωνεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος» είπε ο κ. Κικίλιας.

Ο ίδιος είπε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί «από τις αρχές του επόμενου μήνα καθολικά».

Παράλληλα, από τον Οκτώβριο θα αρχίσει ενημερωτική εκστρατεία ώστε όλοι οι πολίτες να μάθουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Δεν του αρέσει καθόλου η εικόνα» σε αυτόν τον τομέα, είπε.

Δεσμεύτηκε δε πως οι προσλήψεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση θα γίνουν εντός πέντε μηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...