213
Ρωσικό πολεμικό περνάει τα στενά του Βοσπόρου (φωτογραφία προ ολίγων εβδομάδων) | YouTube

Κίεβο σε Αγκυρα: Κλείστε τους Ρώσους στα στενά του Βοσπόρου

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 10:38
Ρωσικό πολεμικό περνάει τα στενά του Βοσπόρου (φωτογραφία προ ολίγων εβδομάδων)
|YouTube

Κίεβο σε Αγκυρα: Κλείστε τους Ρώσους στα στενά του Βοσπόρου

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 10:38

Επίσημο αίτημα στην Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά πλοία, κατέθεσε η Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στα εδάφη της τα ξημερώματα.

Ηδη από την Τετάρτη ο ουκρανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Βασίλ Μποντνάρ, είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters: «Σε περίπτωση ευρείας στρατιωτικής εισβολής ή έναρξης στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ουκρανίας, θα ζητήσουμε από την τουρκική κυβέρνηση να εξετάσει την πιθανότητα να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας για το επιτιθέμενο κράτος».

Και την Πέμπτη ο Μποντνάρ ζήτησε επισήμως από την Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

«Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα, θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο ουκρανός πρεσβευτής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Αγκυρα.

Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, παράλληλα όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες.

Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936, η Αγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια πολέμου ή σε περίπτωση απειλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...