412
Ο διευθυντής των Ουκρανικών Ταχυδρομείων, Ιγκόρ Σμελιάνσκι, κρατά το συλλεκτικό γραμματόσημο | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Κίεβο: Ουρές χιλιάδων Ουκρανών για να αγοράσουν το γραμματόσημο με το Φιδονήσι

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 16:21
Ο διευθυντής των Ουκρανικών Ταχυδρομείων, Ιγκόρ Σμελιάνσκι, κρατά το συλλεκτικό γραμματόσημο
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Κίεβο: Ουρές χιλιάδων Ουκρανών για να αγοράσουν το γραμματόσημο με το Φιδονήσι

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2022, 16:21

Ο Βίκτορ Φιοντόροβιτς πέρασε τέσσερις ώρες στην ουρά για να πιάσει στα χέρια του το μικρό πολύτιμο χαρτάκι: το νέο γραμματόσημο των Ουκρανικών Ταχυδρομείων, που απεικονίζει τον ήρωα φαντάρο στο Φιδονήσι, σύμβολο της αντίστασης των Ουκρανών στη ρωσική εισβολή.

«Είμαι 63 ετών και ποτέ πριν δεν ένιωσα τόση περηφάνεια για το έθνος μας. Είναι σύμβολο του θάρρους μας και της σταθερότητας», είπε στον δημοσιογράφο του Guardian στο Κίεβο.

Ο Φιοντόροβιτς αγόρασε 16 γραμματόσημα από το κεντρικό ταχυδρομείο του Κιέβου. Χιλιάδες άτομα περιμένουν στην ουρά καθημερινά για να αγοράσουν κι αυτοί. Τα Ουκρανικά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα ένα εκατομμύριο κομμάτια, που πωλούνται σε όλη την Ουκρανία, ενώ 200.000 έχουν κρατηθεί για να πωληθούν σε εδάφη που τώρα βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Το γραμματόσημο απεικονίζει τον Ρόμαν Χριμπόφ, τον συνοριοφύλακα στο Φιδονήσι της Μαύρης Θάλασσας, που είπε το θρυλικό πλέον «αντε γαμ…» στο «Moskva», το ρωσικό καταδρομικό που τον κάλεσε να παραδοθεί με τους συντρόφους του, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής.

Ο Χριμπόφ τελικά διασώθηκε, πιάστηκε αιχμάλωτος και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος να επιστρέψει στην Ουκρανία, όπου παρασημοφορήθηκε, ενώ μία ημέρα μετά την κυκλοφορία του γραμματοσήμου, το «Moskva» βυθίστηκε από ουκρανικούς πυραύλους.

«Ο κόσμος το λατρεύει γιατί αντανακλά τη διάθεσή μας απέναντι στους Ρώσους», είπε ο διευθυντής των Ταχυδρομείων, Ιγκόρ Σμελιάνσκι, ο οποίος είχε την ιδέα όταν έγινε γνωστό το περιστατικό και έκανε ανοιχτή πρόσκληση να σταλούν σχέδια. Από όσα προτάθηκαν, διάλεξαν 50, από τα οποία το κοινό ψήφισε το τελικό. «Η επιλογή έγινε δημοκρατικά, όπως δημοκρατική είναι και η Ουκρανία. Ακόμα και όταν χτυπούν οι σειρήνες, ο κόσμος δεν φεύγει από την ουρά», είπε ο Σμελιάνσκι.

Ουκρανοί στέκονται στην ουρά για να αγοράσουν το συλλεκτικό γραμματόσημο  / REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο ίδιος ο Ζελένσκι πόζαρε με το γραμματόσημο και είπε απευθυνόμενος στους ουκρανούς πολίτες, «όλοι πρέπει να το αγοράσουν».

Οταν το γραμματόσημο εξαντληθεί, δεν θα επανεκτυπωθεί, αλλά θα βγουν νέα σχέδια. Ανάμεσα στα υποψήφια, είναι ένας ουκρανός αστυνομικός που σέρνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη φράση «Συνελήφθη εγκληματίας πολέμου», ενώ σε ένα άλλο, το Κρεμλίνο είναι στις φλόγες.

«Μπορεί να είναι ένα μικρό κομμάτι χαρτί, αλλά είναι ισχυρό, σαν την Ουκρανία», είπε η Νατάλι Τκατσένκο, που στάθηκε και αυτή στην ουρά για να αγοράσει το γραμματόσημο. «Είναι ένα σύμβολο, ένα μήνυμα. Δείχνει τον πατριωτισμό μας. Εγώ εδώ γεννήθηκα. Ζω σε αυτή τη χώρα. Θέλουν να μας καταστρέψουν. Δεν πρόκειται να παραδοθώ. Ο σύζυγός μου δεν πρόκειται να παραδοθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...