444
Στο χιονισμένο Κίεβο, μια Ουκρανή με την κόρη της επισκέπτονται ένα μνημείο αφιερωμένο στα εκατομμύρια των νεκρών της Μεγάλης Πείνας (1932-1933), αποτέλεσμα της τότε ρωσικής εισβολής στη χώρα | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Κίεβο: Εκατομμύρια κάτοικοι χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 17:22
Στο χιονισμένο Κίεβο, μια Ουκρανή με την κόρη της επισκέπτονται ένα μνημείο αφιερωμένο στα εκατομμύρια των νεκρών της Μεγάλης Πείνας (1932-1933), αποτέλεσμα της τότε ρωσικής εισβολής στη χώρα
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Κίεβο: Εκατομμύρια κάτοικοι χωρίς ρεύμα και θέρμανση

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 17:22

Εκατομμύρια κάτοικοι του Κιέβου και των προαστίων του προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και της κεντρικής θέρμανσης, που προκλήθηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, καθώς ο χειμώνας έχει μπει, πλέον, για τα καλά.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα χιονίζει και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν. Το ψύχος αυξάνει σταδιακά τις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών και οι εργάτες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου, Ukrenergo. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορούν ακόμη να τροφοδοτήσουν πλήρως το δίκτυο, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, την περασμένη Τετάρτη. Δεν έχουν, λοιπόν άλλη επιλογή παρά να εξοικονομήσουν ενέργεια επιβάλλοντας διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε.

«Το καθεστώς περιορισμού της κατανάλωσης παραμένει σε ισχύ λόγω του ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται γύρω στο 20%», ανέφερε η Ukrenergo σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η Μόσχα στοχοθέτησε υποδομές ζωτικής σημασίας τις περασμένες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένα μπλακ-άουτ. Από τις επιθέσεις της περασμένης Τετάρτης προκλήθηκαν οι χειρότερες ζημιές μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φως, νερό ή θέρμανση, την ώρα που ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Ο Νταβίντ Αραχαμίγια, ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβλεψε ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στις υποδομές αυτή την εβδομάδα, η οποία αναμένεται να είναι «πραγματικά δύσκολη».

Το βράδυ του Σαββάτου ο Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου το Κιέβου και των περιχώρων του. Οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν περισσότερους από 100.000 καταναλωτές σε κάθε περιφέρεια. «Αν αυξηθεί η κατανάλωση το βράδυ, ο αριθμός των διακοπών ηλεκτροδότησης μπορεί να αυξηθεί», είπε στο καθημερινό διάγγελμά του, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τους πολίτες να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η χιονόπτωση στο Κίεβο θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, επικεφαλής της εταιρείας YASNO, του παραρτήματος λιανικής πώλησης της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας –από την οποία εφοδιάζετα και το Κίεβο–, είπε το Σάββατο ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, παραμένει όμως «αρκετά δύσκολη», ωστόσο οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν ρεύμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ημερησίως. «Αν δεν είχατε ρεύμα επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες χθες, απευθυνθείτε στο Ηλεκτρικό Δίκτυο του Κιέβου DTEK. Οι συνάδελφοι θα σας βοηθήσουν να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Η Ukrenergo προειδοποίησε ότι τα μπλακάουτ θα συνεχιστούν και προέτρεψε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας. «Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τώρα, κάθε Ουκρανός στο σπίτι του οποίου αποκαταστάθηκε η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί και για τους άλλους γρηγορότερα, απλώς καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια με φειδώ», ανέφερε η εταιρεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News