1515
Ο Αλέξης Τσίπρας στην -αθλητική- ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη. Οταν επανέλαβε τα περί τελικού πρωταθλήματος κλπ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Κι όμως, τo «ματς» δεν γυρίζει – τρεις δημοσκοπήσεις διαψεύδουν τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2019, 11:10
Ο Αλέξης Τσίπρας στην -αθλητική- ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη. Οταν επανέλαβε τα περί τελικού πρωταθλήματος κλπ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/Andrea Bonetti

Κι όμως, τo «ματς» δεν γυρίζει – τρεις δημοσκοπήσεις διαψεύδουν τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2019, 11:10

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να λέει ότι η κάλπη στις 7 Ιουλίου «ξεκινά άδεια» και συνεχίζει να χρησιμοποιεί ποδοσφαιρικούς ή μπασκετικούς όρους, πότε μιλώντας για τη ρεβάνς της Λίβερπουλ στο Champions League και πότε για νίκες και ήττες στην Ευρωλίγκα, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών δεν είναι προδιαγεγραμμένο (και παρά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ με 9,35% διαφορά από τη ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές). Ομως όχι μία, αλλά τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη κατέδειξαν ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο: η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι σίγουρη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

To ματς, όπως συνηθίζει να το αποκαλεί ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, «δεν γυρίζει».

Τόσο η δημοσκόπηση της Opinion Poll όσο και αυτές της Pulse για τον ΣΚΑΙ και της Alco για το Open έδειξαν ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κρατά τη διαφορά των ευρωεκλογών και βρίσκεται πολύ κοντά στην αυτοδυναμία.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Ανδρέας Δρυμιώτης, εκλογολόγος-γκουρού τον οποίο κανείς δεν αμφισβητεί, είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην νικήσει η ΝΔ και περιέγραψε ως βέβαιη και την αυτοδυναμία με ως και 160 βουλευτές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δρυμιώτης εξήγησε ότι παρά τα όσα συζητούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία, για την αυτοδυναμία σημασία δεν έχει πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή (αυτό για την παραφιλολογία αν θα έχουμε εξακομματική ή επτακομματική Βουλή) αλλά το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός. Και τόνισε ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα είναι απίθανο να μην έχει η ΝΔ αρκετούς περισσότερους από 151 βουλευτές.

Από την άλλη, χωρίς νέο αφήγημα εκτός από την ξεπερασμένη αντιμνημονιακή ρητορική, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του δείχνουν να προσπαθούν απλώς να διαχειριστούν την επαπειλούμενη ήττα και να πετύχουν ένα αξιόλογο ποσοστό πάνω από το 23,75% των ευρωεκλογών ώστε να μπορούν να εμφανίζονται ως ένας ισχυρός πόλος στην επόμενη ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράσταση νίκης που έδωσε η Pulse είναι 71% υπέρ της ΝΔ (έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ). Δηλαδή και οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος αποδέχονται την ήττα.

 

Στις έρευνες φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια επτακομματική Βουλή, με την είσοδο του ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τις τρεις δημοσκοπήσεις:

– Η πτωτική τάση που καταγράφει η Χρυσή Αυγή. Κάποιοι τη θέλουν και εκτός Βουλής, ωστόσο αυτό θα συμβεί δύσκολα. «Ισως στις μεθεπόμενες εκλογές» προέβλεψε ο κ. Δρυμιώτης. Σε κάθε περίπτωση η οργάνωση πληρώνει τις εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και το γεγονός ότι οι πολίτες αντιλήφθηκαν επιτέλους ότι πρόκειται για ακραίο, ναζιστικό μόρφωμα.

– Το Κίνημα Αλλαγής δεν καρπώνεται την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την απομάκρυνση του Βαγγέλη Βενιζέλου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παίρνει ποσοστά κάτω από το 7,8% των ευρωεκλογών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα. Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά δεν φαίνεται να «εισπράττει» ούτε ψήφους από το Ποτάμι το οποίο δεν θα κατέλθει στις εκλογές. Ο μαξιμαλιστικός στόχος του διψήφιου ποσοστού χάνεται.

– Το ΚΚΕ δεν δείχνει να ενισχύεται από την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.

– Το ΜέΡΑ25 μοιάζει να ηγείται του χώρου που τόσο καιρό έπιαναν στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα (Παν. Λαφαζάνης) και η Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου). Τέσσερα χρόνια μετά τις παρουσίες του με φανταχτερά πουκάμισα στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης μοιάζει έτοιμος να επιστρέψει στη Βουλή.

– Η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου φαίνεται να παίρνει τη θέση των Ανεξ. Ελλήνων του Πάνου Καμμένου που μετά από μια τετραετία όπου εμφανιζόταν παντοδύναμος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή.

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να ελπίζει στη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του, στην οποία ήλπιζε –αβάσιμα όπως αποδείχτηκε– πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Οι συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων καταγράφονται πέριξ του του 90%, κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλες πηγές ψηφοφόρων.

Στο μόνο που ελπίζει είναι στην αποχή, δηλαδή να πείσει τους ψηφοφόρους που απείχαν από τις κάλπες της 26ης Μαΐου να ψηφίσουν στις 7 Ιουλίου και να συμβεί το αντίθετο με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

H δημοσκόπηση της Alco

Θετικά ως προς την ανάγκη για κυβέρνηση αυτοδυναμίας απαντά το 50% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Open. Την ίδια ώρα υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης καταγράφονται στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη – υψηλότερα από ό,τι έχουν καταγραφεί στο παρελθόν για υποψήφιο πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 9,2% -κινείται δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωεκλογές, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να κυμαίνεται στο 15%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής φαίνεται ότι η Βουλή θα είναι επτακομματική και πως θεωρείται ασφαλής η εκτίμηση ότι το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα είναι πάνω από το όριο του 3%.


Ως προς τις έδρες, η εκλογική δύναμη των κομμάτων μεταφράζεται ως εξής:


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που αφορούν τις συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων. Έτσι, η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται πολύ ψηλά, στο 89%. Φαίνεται δε να έχει μεγάλες εισροές από ψηφοφόρους που ψήφισαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές το Ποτάμι (40%), την Ελληνική Λύση (10%), το ΚΙΝΑΛ (9%), την Χρυσή Αυγή (4%) και το ΜΕΡΑ25 (4%) . Ακόμη, ένα 11% πολιτών που απείχαν στις ευρωεκλογές εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν ΝΔ, ενώ αντιστοίχως ένα άλλο 9% από εκείνους που ψήφισαν άλλο κόμμα στις ευρωεκλογές φαίνεται να κατευθύνονται προς τη ΝΔ.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση του καταγράφεται στο 83%. Εισροές φαίνεται να έχει από ψηφοφόρους που ψήφισαν στις ευρωεκλογές το ΜέΡΑ25 (16%), το ΚΚΕ (11%), το Κίνημα Αλλαγής (4%) και τη ΝΔ (4%). Ενώ ένα ποσοστό 14% από όσους απείχαν από τις ευρωεκλογές και ένα ποσοστό 8% από όσους ψήφισαν άλλο κόμμα φαίνεται να κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από 7,8 μονάδες έως 8,2 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η μέση διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές είναι στις 8 μονάδες. Συγκεκριμένα, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 35% από 34,5% στην προηγούμενη έρευνα και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, από 26%. Στο 7% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, στο 5,5% το ΚΚΕ και στο 4,5% η Χρυσή Αυγή. Αλλα δύο κόμματα, το ΜέΡΑ25με 3,5% και η Ελληνική Λύση με 3% φαίνεται να περνούν το κατώφλι της Βουλής.

Η ΝΔ στα κατώτερα ποσοστά της φαίνεται να παίρνει 32,2% και στα ανώτερα 37,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24,4% και 29,6% αντίστοιχα. Η Χρυσή Αυγή από 3,2% μέχρι 5,8%, το Κίνημα Αλλαγής από 5,5% μέχρι 8,5% και το ΚΚΕ από 4,1% έως 6,9%.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή η ΝΔ παίρνει 34% και το κυβερνών κόμμα 26,55%, δηλαδή διαφορά 7,5 μονάδων.

Ενδιαφέρον έχουν οι συσπειρώσεις καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 87% και φεύγουν ψηφοφόροι προς τη ΝΔ (3%), προς τη λεγόμενη γκρίζα ζώνη (3,5%), προς τον κ. Βαρουφάκη επίσης 3,5%. Υπάρχει επίσης μια οριακή απώλεια 1% προς το Κίνημα Αλλαγής.

Στη ΝΔ η συσπείρωση είναι στο 90% και χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ (3%), προς την «γκρίζα ζώνη» (3%) και προς το Κίνημα Αλλαγής 1%.

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης με 36% έναντι 28% του κ. Τσίπρα ενώ ένα 32% απαντά «κανείς από τους δύο».

Το γκάλοπ της Opinion Poll

Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδυναμία για το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, αλλά και ανακατατάξεις στα «μικρότερα» κόμματα έδειξε από την πλευρά της η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης αποτύπωσαν την ισχυρή δυναμική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το εμφάνισαν να εξασφαλίζει με άνεση την αυτοδυναμία. Στον αντίποδα το Κίνημα Αλλαγής έδειξε να έχει μείωση στα ποσοστά του σε σχέση με αυτά των ευρωεκλογών, ενώ πτωτική μετρήθηκε η τάση για την Ελληνική Λύση και για τη Χρυσή Αυγή, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να μείνει και εκτός Βουλής για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν δεν προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ ανεβαίνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,4%, ο κ. Βαρουφάκης στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου που κάνει στη συνέχεια η εταιρεία, «μοιράζοντας» τους αναποφάσιστους οι οποίοι ανέρχονται σε ποσοστό κοντά στο 12% – με βάση την εκλογική τους συμπεριφορά στις ευρωεκλογές – η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, ο κ. Βαρουφάκης στο 4,1%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%.

Από τα άλλα κόμματα το μόνο που δείχνει κάπως ικανό να προσεγγίσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται στο 2,3%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...