557
Στιγμιότυπο από την τελευταία ΚΟ του Ποταμιού. Τώρα μελετάται άλλη γραμμή πλεύσης... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Κι αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει τελικά τις Πρέσπες;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 19:49
Στιγμιότυπο από την τελευταία ΚΟ του Ποταμιού. Τώρα μελετάται άλλη γραμμή πλεύσης...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Κι αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει τελικά τις Πρέσπες;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 19:49

Την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, όπου ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακολούθησε το βράδυ της Τρίτης η πληροφορία ότι στη Σεβαστουπόλεως μελετούν το ενδεχόμενο να επανακαθορίσουν τη θέση τους και να παρουσιαστούν συντεταγμένα αρνούμενοι να δώσουν τα πολύτιμα «ναι» στα οποία υπολογίζει το Μαξίμου.

Καταλύτης σε αυτήν την εξέλιξη που θέλει τους πέντε εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού να προσανατολίζονται στο «παρών», στερώντας από την κυβέρνηση τουλάχιστον τρία «ναι» που χρειάζεται για τις 151 ψήφους, ήταν η στάση του ανεξάρτητου πλέον Σπύρου Δανέλλη.

Ο τελευταίος αρνήθηκε να υπακούσει στην κομματική γραμμή και σε αντίθεση με την ψήφο του το καλοκαίρι –στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής της ΝΔ– είπε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, επιτρέποντάς της έτσι να συνεχίσει κοινοβουλευτικά ανενόχλητη ως τον Οκτώβριο του 2019.

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε το πρωί ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (στον Θέμα «104,6»):

«Οι εισηγήσεις που έχουμε στο πολιτικό συμβούλιο με την εξέλιξη αυτή αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μην στηρίξουμε (τη Συμφωνία Πρεσπών) οπότε είναι κάτι που θα επανεκτιμήσουμε. Η Συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά. Αυτό (η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση) είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά στο πλαίσιο με το οποίο έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό “ναι” στη συμφωνία των Πρεσπών, έχει δυσκολέψει η κατάσταση».

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού επανήλθε το βράδυ της Τρίτης και με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις δεύτερες σκέψεις που κάνουν στην Σεβαστουπόλεως για την στάση που θα κρατήσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά από τα αρνητικά για τη χώρα μας και γι’ αυτό την στηρίζουμε. Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση ώστε να παίξουμε το ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Η συμφωνία είναι και αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας που είναι δύσκολο να βρεθεί στο μέλλον»

Ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πρέπει σίγουρα να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον λαμβάνοντας υπόψιν βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε το πλαίσιο αυτό για να εκφραστούμε με τον κατάλληλο τρόπο»

Σύμφωνα με πληροφορίες η ερμηνεία των όσων είπε ο κ. Μαυρωτάς είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προτάσεις στην Σεβαστουπόλεως: Η μία λέει «ναι» στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η άλλη ανοχή διά της απουσίας των βουλευτών από την σχετική ψηφοφορία.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής Β’ Αθηνών του Ποταμιού, επίσης πρότεινε να υπάρξει ενιαία στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών μετά το «ναι» που έδωσε «ο σύντροφος Δανέλλης».

Νωρίς το βράδυ έγινε γνωστό ότι στη Σεβαστουπόλεως μελετούν όντως το σενάριο να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και συζητούν είτε την αποχή είτε το «παρών».

Αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί σημαίνει ότι το Μαξίμου χάνει τρεις ψήφους στις οποίες υπολόγιζε (του κ. Θεοδωράκη, του κ. Μαυρωτά και του Σπύρου Κουβέλη –οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία).

Από εκεί που στην κυβέρνηση έλεγαν ότι είχαν σίγουρες 152 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών (με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, την υφ. Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, την υπ. Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο τον κ. Δανέλλη και τους τρεις του Ποταμιού), μένουν με 149.

Τυπικά και πάλι εγκρίνεται η Συμφωνία αλλά είναι πολιτικά αποδυναμωμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...