446
|

Επίσημο: Στις 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία – Πόσα και τι τεστ θα απαιτούνται

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 17:05

Επίσημο: Στις 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία – Πόσα και τι τεστ θα απαιτούνται

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2021, 17:05

Τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνονται δεκτοί στα σχολεία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και στα πανεπιστήμια οι φοιτητές και οι καθηγητές τους, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας, που επίσης εξήγγειλε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου.

Οπως σημειώθηκε στη σχετική ανακοίνωση, ο τρόπος λειτουργίας των σχολικών δομών και των ΑΕΙ για τη χρονιά 2021-2022 καταρτίστηκε έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα βασικά στοιχεία των νέων κανόνων είναι:

α) ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, για να μπουν στην αίθουσα, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση (τελευταίου εξαμήνου) νόσησης από κορονοϊό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να φέρουν αρνητικά εργαστηριακά τεστ, στα οποία θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα με δική τους ευθύνη (είτε θα το πληρώνουν είτε θα αναζητούν σημεία όπου διεξάγονται rapid tests).

β) τα ίδια θα ισχύουν και για τους καθηγητές και τους φοιτητές στα ΑΕΙ.

γ) οι μαθητές άνω των 12 ετών θα προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ που θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

δ) οι μικρότεροι μαθητές θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού self test που θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ήταν η ακόλουθη:

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοινώνει:

Τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών. Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News