1002
Με αφορμή τον ισχυρισμό του Πάνου Σκουρλέτη ότι το υπουργείο Παιδείας «κρύβει κρούσματα», η Νίκη Κεραμέως τον προκάλεσε να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία | ΙΝΤΙΜΕnews

Κεραμέως σε Τσίπρα: Το πρωί διαδηλώνετε, το μεσημέρι καταγγέλλετε αύξηση κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 13:01
Με αφορμή τον ισχυρισμό του Πάνου Σκουρλέτη ότι το υπουργείο Παιδείας «κρύβει κρούσματα», η Νίκη Κεραμέως τον προκάλεσε να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία
|ΙΝΤΙΜΕnews

Κεραμέως σε Τσίπρα: Το πρωί διαδηλώνετε, το μεσημέρι καταγγέλλετε αύξηση κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 13:01

Στο κόκκινο ανέβηκε το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δήλωση Τσίπρα ότι «δέχεται» το ρίσκο της διασποράς του κορονοϊού στις διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του για υποκρισία.

«Ο κ. Σκουρλέτης έθιξε θέμα ευθύνης για τη διασπορά στις διαδηλώσεις. Ομως, ο αρχηγός σας, κ. Σκουρλέτη, ανέλαβε την ευθύνη για τα κρούσματα που θα προκύψουν από τις διαδηλώσεις. Αυτοί είστε. Το πρωί διαδηλώνετε και το μεσημέρι διαμαρτύρεστε για αύξηση κρουσμάτων», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της υπουργού Παιδείας.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός του, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε νωρίτερα ότι «η Δημοκρατία δεν είναι μόνο στη Βουλή».

«Μέσα στη Δημοκρατία είναι και διαμαρτυρία και η συγκέντρωση. Είμαστε ακόμα σε συνθήκες πανδημίας και εσείς με δεδομένες τις αντιρρήσεις πρυτάνεων, φοιτητών, γονέων επιμένετε σε ένα νομοσχέδιο που διχάζει. Εχετε ευθύνη για την κοινωνική αναταραχή. Σε λίγες ώρες ξεκινά νέο φοιτητικό συλλαλητήριο. Αναλαμβάνετε την ευθύνη μιας νέας διασποράς μπροστά σε ένα νέο λοκντάουν που ξεκινά, σκληρότερο, από την Πέμπτη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ για τη δήλωση Τσίπρα περί ρίσκου, κάλεσε την υπουργό και την κυβέρνηση να μην επικαλούνται «σαχλαμάρες και άλλες ερμηνείες εκεί που δεν υπάρχουν».

Εκεί όμως που «άναψαν τα αίματα», ήταν όταν ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ανοικτά ότι το υπουργείο Παιδείας κρύβει τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Υπάρχουν καταγγελίες να μην καταγράφονται κρούσματα σε σχολεία και προτροπές να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι. Και ενδεχομένως το 3ο κύμα να οφείλεται στον απερίσκεπτο τρόπο που αντιμετωπίζετε τα σχολεία», υποστήριξε.

Απαντώντας η Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει αντιπολίτευση με ανακρίβειες:

«Για τη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία είπατε ανακρίβειες. Είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν έγιναν προσλήψεις; Μόνο το 23% των χωρών προχώρησε σε προσλήψεις και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές. Με 50.000 προσλήψεις. Μόνιμοι διορισμοί 4.500 στην ειδική αγωγή και 10.500 στην εκπαίδευση. Διαφορετικά διαλείμματα, μάσκες, επέκταση Ολοήμερου, ενημερωτικές συνεδριάσεις, εκτεταμένη ενημέρωση. Ολα αυτά τα μέτρα είναι αυτά που λέτε ότι δεν πήραμε. Μη συνεχίζετε την πρωτοφανή ανευθυνότητα. Αν εσείς ήσασταν κυβέρνηση, τα σχολεία θα ήταν κλειστά και τα παιδιά στο μαύρο, γιατί και την τηλεκπαίδευση την πολεμήσατε λυσσαλέα. Τα σχολεία ανοίγουν και κλείνουν σε όλη τη χώρα γιατί υπηρετούν δύο συνθήκες. Την προστασία υγείας και την ανάγκη ενημέρωσης».

«Εντολή να μην καταγράφονται κρούσματα; Καταθέστε συγκεκριμένα στοιχεία και μην εκτοξεύετε φήμες και ανυπόστατες καταγγελίες. Πείτε ποιος και πού», προκάλεσε τον Πάνο Σκουρλέτη η υπουργός Παιδείας.

Τσίπρας: Νομοθετείτε στα μουλωχτά

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί εν μέσω πανδημίας.

«Ευλόγως», είπε,  «δημιουργεί αντιδράσεις η προσπάθειά σας να νομοθετήσετε στα μουλωχτά στο ευαίσθητο ζήτημα της Παιδείας».

«Αν δεν αναστείλετε την συζήτηση και ψήφιση του Ν/Σ σήμερα θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που ίσως επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση, προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε το αίτημα για αναστολή της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας.

«Φέρτε το αμέσως μόλις θα υπάρχει δυνατότητα να το συζητήσουμε σε συνθήκες μεγαλύτερης άνεση, όχι με την δαμόκλειο σπάθη της μόλυνσης και της αύξησης των κρουσμάτων. Σταματήστε να συρρικνώνετε την δημοκρατία, να παίζετε με τις ευθύνες για την εξάπλωση του ιού. Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου «να αλλάξει εσκεμμένα τις λέξεις» σε όσα είπε κατά τη συνέντευξή του στον Alpha, «για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών».

«Με ρώτησε: ‘υπάρχει ρίσκο;΄’. Βεβαίως, είπα και κάλεσα την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για να αποφευχθεί το ρίσκο. Αλλο το ‘δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο’ και άλλο ότι ‘αντιλαμβάνομαι το ρίσκο’. Σ’ αυτό το είδος της αθλιότητας έχετε πέσει. Με fake news, αλλαγή των λέξεων να δημιουργήσετε εντυπώσεις», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Σκληρή απάντηση Κεραμέως

Η απάντηση της υπουργού Παιδείας ήταν άμεση, ειδικά για το «στα μουλωχτά» που χρησιμοποίησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση του νομοσχεδίου.

«Δεν έχει διεξαχθεί διάλογος λέτε, ότι φέραμε το νομοσχέδιο στα μουλωχτά – ενώ συζητιέται μήνες ολόκληρους. Αν είναι έτσι, να μην προχωρήσει η ψήφιση – να κλειδώσουμε τη Βουλή.

»Λέτε ότι έχουμε απέναντί μας τους πρυτάνεις. Οι πρυτάνεις συμφωνούν με ελάχιστη βάση εισαγωγή, με επιλογές στο μηχανογραφικό, με ελεγχόμενη είσοδο, και συμφωνούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πανεπιστήμια. Οι έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν 40% των ψηφοφόρων σας συμφωνούν με τις ΟΠΠΙ.

  • Το νομοσχέδιο λέτε εγείρει αντιδράσεις: Ναι – δικές σας εσωκομματικές.

Πόσο να συζητήσουμε:

  • Αν πρέπει να μπαίνει κανείς με 1 και 2 στα 20;
  • Αν είναι φυσιολογικό να είναι 20 χρόνια κάποιος φοιτητής;

»Τόσες συζητήσεις; Πρόταση θα μας πείτε; Μια  πρόταση μόνο ακούσαμε, του υπουργού σας, κ. Μάρδα για αστυνομικούς-ινκόγκνιτο», παρατήρησε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.

Αλλά και για τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «λιγότερων εισακτέων», σχολίασε στην απάντησή της προς τον κ. Τσίπρα:

«Πώς το υπολογίσατε; Θέτουμε ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ενώ είναι πολλοί οι εναλλακτικοί δρόμοι, όπως τα δημόσια ΙΕΚ».

«Μιλάτε για εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων από ξένα παραρτήματα – είναι οι απόφοιτοι των οποίων για πρώτη φορά ο κ. Φίλης και ο κ. Γαβρόγλου -και σωστά- έδωσαν το δικαίωμα να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση, διότι είναι υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου. Πόση υποκρισία; Και το αλλάξατε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Όπως ο Έλληνας μπορεί να δουλεύει στη Γαλλία, στη Γερμανία. Δεν είμαστε Ευρώπη αλά καρτ – να παίρνουμε μόνο τα χρήματα ΕΣΠΑ, ταμείου ανάκαμψης», ανέφερε η υπουργός και κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας:

«Χθες κάνατε μια πρωτοφανή δήλωση – Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο – ποιο ρίσκο; να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας; Δέχεστε εσείς το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος;

»Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή, για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή χθεσινή σας δήλωση.

»Το πρωί διαδηλώνετε και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις, το μεσημέρι καταγγέλλετε την αύξηση κρουσμάτων. Ο ελληνικός λαός κρίνει».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...