514
Κεραμέως και Γεννηματά συναντήθηκαν αλλά δεν τα βρήκαν για το άσυλο. | SOOC/CreativeProtagon

Οριστική διαφωνία Κεραμέως με Γεννηματά: Ανεφάρμοστη η πρότασή σας για το άσυλο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 11:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/08/2019, 14:01
Κεραμέως και Γεννηματά συναντήθηκαν αλλά δεν τα βρήκαν για το άσυλο.
|SOOC/CreativeProtagon

Οριστική διαφωνία Κεραμέως με Γεννηματά: Ανεφάρμοστη η πρότασή σας για το άσυλο

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2019, 11:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/08/2019, 14:01

«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Αυτό τόνισε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, υπεραμυνόμενη της διάταξης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυρία Κεραμέως απέρριψε και δημοσίως, από το βήμα της Βουλής, την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής (εδώ), το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου, αντιτείνοντας ότι αυτή η πρόταση «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».

«Πασχίζουμε για να εφαρμοστεί απλά η κοινή λογική. Βάζουμε τέλος στο παράλογο, πράττουμε το αυτονόητο», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:

«Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το “πεδίο προστασίας” έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το “καταφύγιο” δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Οι διαβουλεύσεις με το ΚΙΝΑΛ

Ηδη από το βράδυ της Τετάρτης, η κυρία Κεραμέως είχε συνάντηση στη Βουλή με την κυρία Γεννηματά, ύστερα μάλιστα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σχετικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη και η επίμαχη διάταξη να περάσει με ευρύτερη συναίνεση.

Στη συνάντηση, η υπουργός Παιδείας προσπάθησε να εξηγήσει στην κυρία Γεννηματά τους λόγους για τους οποίους το υβριδικό μοντέλο που προτείνει το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Κατ’ ουσίαν, πό την κυβέρνηση επέμειναν ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» στο δόγμα ότι «ο χώρος των ΑΕΙ πρέπει να είναι ίδιος με έναν κοινό δημόσιο χώρο», άρα η ΕΛ.ΑΣ. να μπορεί να μπαίνει στα πανεπιστήμια ανενόχλητη.

Είχαν προηγηθεί πολλά μηνύματα από το Κίνημα Αλλαγής ότι θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ψηφίσει την πολυσυζητημένη διάταξη για το άσυλο, στο πλαίσιο της πολιτικής συναίνεσης. Αλλωστε η ίδια η κυρία Γεννηματά, στην ομιλία της την Τετάρτη είχε συμφωνήσει στα δύο από τις τρεις παραγράφους της νομοθετικής ρύθμισης. Ζητούσε όμως να υπάρχει μια τροποποίηση ως προς τη δυνατότητα παρέμβασης των διωκτικών αρχών στους χώρους των πανεπιστημίων, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

Η νομοτεχνική βελτίωση

Σε μια άλλη εξέλιξη, η υπουργός Παιδείας προχώρησε σε μια μικρή νομοτεχνική βελτίωση της διάταξης για το άσυλο. Συγκεκριμένα, η φράση «αρμόδιες αρχές» στην παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου, άλλαξε σε «δημόσιες αρχές».

Σύμφωνα με την υπουργό αυτό έγινε προκειμένου να διευκρινιστεί ότι αυτές οι αρμοδιότητες είναι επιπροσθέτως των όποιων αρμοδιοτήτων έχουν οι πρυτανικές αρχές εκ του νόμου από άλλα νομοθετήματα».

Με άλλα λόγια, όπως ενημέρωσε η Υπουργός τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η βελτίωση προχώρησε έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί ότι η διάταξη αφορά την αστυνομία, την πυροσβεστική, την εισαγγελία, την πολεοδομία, το ΣΔΟΕ, κ.α. και όχι τις πρυτανικές αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...