483
H Νίκη Κεραμέως στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ | ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Κεραμέως: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο – τι θα γίνει με τα ολοήμερα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 12:42
H Νίκη Κεραμέως στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ
|ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Κεραμέως: Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο – τι θα γίνει με τα ολοήμερα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 12:42

Διευκρινίσεις σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έδωσε την Τρίτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μία ημέρα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κυρία Κεραμέως είπε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να προσαρμοστεί το καθεστώς των αδειών των γονέων που έχουν παιδιά που είναι στο ολοήμερο ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωαρίου για να παραλάβουν τα παιδιά τους. Και όντως, λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, καθώς δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.

Αυτά για τους δημόσιους υπαλλήλους. Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει μέριμνα, αλλά και πότε υπήρξε…

Η υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε πως για την ώρα το ολοήμερο σχολείο δεν θα λειτουργεί καθώς το σκεπτικό είναι να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα.

Κατά τα άλλα, και σε σχέση με όσα ακούγονται αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο τα σχολεία, η κυρία Κεραμέως παραδέχτηκε πως γίνεται μια προσπάθεια να γίνει αυτό, αλλά οπωσδήποτε εάν συμβεί τελικά, δεν θα είναι νωρίτερα από την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.

Εξηγώντας δε το γιατί τελικά αποφασίστηκε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει στο διάγγελμα του, λίγο πριν ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, πως τα δημοτικά θα ανοίξουν εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα είναι καθοδική.

«Ακούμε τους ειδικούς, είχαμε ομόφωνη εισήγηση. Η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική, και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία», ανέφερε.

Οι ειδικοί θεώρησαν ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι η ιδανική εποχή να ανοίξουν τα σχολεία, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως όπως είναι γνωστό τα παιδιά κολλάνε δυσκολότερα τον ιό.

«Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοικτά σχολεία. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μείνει εκτός δομών ήδη τρεις μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός σχολείου υπάρχει μια σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη των παιδιών…πνευματική εξέλιξη, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη» υπογράμμισε η υπουργός.

«Είχαμε ένα χρέος στα παιδιά να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, τα σχολεία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κοιτάξτε γύρω σας. Έχουν ανοίξει τα πάντα πλέον. Τα παιδιά είναι έξω παίζουν χωρίς κανόνες και μέτρα. Πολύ καλύτερο να βρίσκονται στο σχολείο όπου τηρούνται τα μέτρα και θα μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα, από την στιγμή που έχουμε δει ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση».

Το σχολειό είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να εμπεδώσουν τα παιδιά τους κανόνες της νέας πραγματικότητας, δήλωσε από την πλευρά της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Σημείωσε ότι η παρουσία στην τάξη δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, καθώς ορισμένα ίσως να μην είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τηλεκπαίδευση. Αναφερόμενη στα σχολικά γεύματα, τόνισε ότι θα αρχίσει ξανά το πρόγραμμα και οι δικαιούχοι θα μπορούν να παίρνουν το γεύμα τους μαζί τους, καθώς δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News