279
Η Νίκη Κεραμέως με την Αννα Μισσιριάν, τον Ζακ Φρεντζ και τον Μάκη Μάτσα, κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου | Υπουργείο Παιδείας

Κεραμέως: Μνημόνιο συνεργασίας για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 13:28
Η Νίκη Κεραμέως με την Αννα Μισσιριάν, τον Ζακ Φρεντζ και τον Μάκη Μάτσα, κατά την τελετή υπογραφής του μνημονίου
|Υπουργείο Παιδείας

Κεραμέως: Μνημόνιο συνεργασίας για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 13:28

Μνημόνιο συνεργασίας για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος υπεγράφη μεταξύ της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του διευθυντή του Γαλλικού Ιδρύματος Mémorial de la Shoah, Ζακ Φρεντζ, του προέδρου του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, Μάκη Μάτσα και της προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου MOHA, Αννας Μισσιριάν.

Στόχος του μνημονίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, είναι «να ενισχύσει και να θέσει σε σταθερή βάση την υλοποίηση δραστηριοτήτων και σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές με κεντρικό άξονα τις γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα».

Η κυρία Κεραμέως, κατά την υπογραφή του μνημονίου, τόνισε «τη σημασία που αποδίδει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη διδασκαλία για το Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες, ιδιαίτερα σε μία εποχή που βλέπουμε, δυστυχώς, να ξεσπούν πολεμικές συρράξεις σε ευρωπαϊκά εδάφη, ξυπνώντας μνήμες από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας». Επίσης, αναφέρθηκε «στην επιτυχή ολοκλήρωση της προεδρίας της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA)».

Ο Φρεντζ τόνισε ότι αφετηρία των γενοκτονιών είναι η μισαλλοδοξία και η περιθωριοποίηση, μαζί με τον εκφυλισμό των δημοκρατικών αξιών και την συνακόλουθη υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Επομένως, καθώς οι γενοκτονίες δεν ξεκινούν ξαφνικά, οφείλουμε να καλλιεργούμε ανελλιπώς τη δημοκρατική παιδεία, τον διάλογο με όλους, και εκεί έγκειται η σημασία των επιμορφωτικών προγραμμάτων για το Ολοκαύτωμα. Οφείλουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανοχή, στην ελευθερία και τη δημοκρατία, και να μη θεωρούνται δεδομένες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην άνοδο του Αντισημιτισμού».

Στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο παρέστησαν επίσης, οι Γιώργος Καλαντζής, γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιόσι Αμράνι, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Ελλάδας και Βίκτωρ Ελιέζερ, γενικός γραμματέας του ΚΙΣ, Ζανέτ Μπαττίνου, διευθύντρια Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, εκπρόσωποι των πρεσβειών της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και πανεπιστημιακοί ιστορικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...