862
Η Νίκη Κεραμέως σε φωτογραφία από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στου υπουργείο Παιδείας | INTIMEnews

Κεραμέως: Κρούσματα στα σχολεία θα έχουμε – είμαστε όμως καθ’ όλα έτοιμοι

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 08:53
Η Νίκη Κεραμέως σε φωτογραφία από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στου υπουργείο Παιδείας
|INTIMEnews

Κεραμέως: Κρούσματα στα σχολεία θα έχουμε – είμαστε όμως καθ’ όλα έτοιμοι

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 08:53

Η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση προστασίας της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και είναι προϋπόθεση για την είσοδο οποιουδήποτε στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, επανέλαβε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» λίγο πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

Οσο για τις αντιδράσεις μερίδας γονέων που ακόμα και σήμερα επιμένουν να αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μάσκα, δηλώνοντας έτοιμοι ακόμα και να τα δουν να χάνουν ολόκληρη τη χρονιά, η υπουργός σχολίασε:

«Δυσκολεύομαι, ωστόσο, να αντιληφθώ ότι ένας γονέας δεν θα ήθελε να προστατεύσει το παιδί του, τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς του παιδιού του. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, εμπιστευόμενοι τους επιστήμονες».

Κληθείσα να τοποθετηθεί για τις απειλές και τα εξώδικα κατά των διευθυντών των σχολείων απο τους πιο επιθετικούς μεταξύ των «δύσπιστων» γονέων, η κυρία Κεραμέως θέλησε να διαβεβαιώσει όλους τους εκπαιδευτικούς ότι δεν πρέπει να πτοούνται από τους τέτοιους είδους απειλές, καθώς τους προστατεύει πλήρως το υφιστάμενο πλαίσιο.

Στη συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης πως θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές καθώς κρούσματα θα υπάρξουν στα σχολεία, υπάρχει όμως το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για παν ενδεχόμενο.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, έκανε γνωστό πως έχει συσταθεί «ομάδα κρούσης» για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα.

Για τα ύποπτα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης. Μία  σχολική μονάδα -διευκρίνισε- θα κλείσει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων (τρία και πάνω).

Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης της υπουργού Παιδείας στο «Πρώτο Θέμα» έχει αναλυτικά ως εξής:

Ανοίγουν τα σχολεία με αυξημένα μέτρα προστασίας αλλά και με όλους τους μαθητές. Πόσο ανησυχείτε για το αν θα πάνε όλα καλά και τι θα γίνει αν κάπου υπάρξει πρόβλημα; Υπάρχει περίπτωση να κλείσουν όλα τα σχολεία;

Η χώρα μας, κατά κοινή ομολογία, ανταποκρίθηκε πολύ καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας, γεγονός που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Και στο δεύτερο κύμα βέβαια τα πήγαμε καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ήμασταν στην 63η θέση σε θανάτους, ενώ τώρα είμαστε στην 111η. Εχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να αισιοδοξούμε, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν καταβάλλουμε τη μέγιστη προσπάθεια να διατηρήσουμε τον χαμηλό επιπολασμό. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές: αναμένουμε κρούσματα σε σχολεία, όπως ακριβώς έχουμε κρούσματα στην ευρύτερη κοινωνία την περίοδο αυτή. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που μπορεί να περιλαμβάνει και κλείσιμο τμημάτων ή σχολικών μονάδων. Θα είναι κι αυτό μέρος της νέας κανονικότητας.

– Υπάρχουν γονείς που αντιδρούν στη χρήση μάσκας. Πώς θα διασφαλίσετε ότι θα τη φορούν όλοι οι μαθητές και πώς θα προστατευτεί η πλειονότητα των παιδιών από τυχόν αυθαιρεσίες μιας μικρής μερίδας;

Η μάσκα συνιστά και ασφαλές και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μια πραγματική ασπίδα προστασίας για τους ίδιους, για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και για τους οικείους τους. Η χρήση μάσκας είναι συνεπώς μια αυτονόητη υποχρέωση προστασίας της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και είναι προϋπόθεση για την είσοδο οποιουδήποτε στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Ο διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων της σχολικής μονάδας θα ελέγχουν την τήρηση των μέτρων, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχουν δοθεί, ώστε να προστατευτεί ολόκληρη η κοινότητα.

– Οι εκπαιδευτικοί ζητούν νομική προστασία από ενδεχόμενες νομικές ενέργειες σε βάρος τους από γονείς που αντιδρούν στη χρήση μάσκας. Τι μέτρα έχετε λάβει για να τους προστατεύσετε ώστε να μην τους τρέχουν στα δικαστήρια, όπως είπε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας;

Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και είναι σαφές. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, κάτι που θεσπίζει η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Διαβεβαιώνουμε τους εκπαιδευτικούς ότι δεν πρέπει να πτοούνται από αυτές τις απειλές, καθώς τους προστατεύει πλήρως το υφιστάμενο πλαίσιο. Δυσκολεύομαι, ωστόσο, να αντιληφθώ ότι ένας γονέας δεν θα ήθελε να προστατεύσει το παιδί του, τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς του παιδιού του. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, εμπιστευόμενοι τους επιστήμονες.

– Εχουν καλυφθεί όλα τα κενά των εκπαιδευτικών, έχουν σταλεί παντού όλα τα διδακτικά βιβλία και τι οδηγίες έχετε δώσει για τη διδακτέα ύλη σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολείων και κάλυψής της μέσω τηλεκπαίδευσης; Δηλαδή θα επαναλαμβάνεται η ύλη, όπως έγινε πέρυσι, ή θα διδαχθούν νέα κεφάλαια με τηλεκπαίδευση;

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή και έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, με προσλήψεις περίπου 25.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και αναπληρωτών ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με 4.500 μόνιμους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, για πρώτη φορά στη χώρα, με προσωρινούς πίνακες για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης, με επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη πρόσθετων αναπληρωτών που θα χρειαστούν για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών και τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων.

Τα βιβλία είναι στη θέση τους και έχουν σταλεί σχετικές οδηγίες, ενώ από το καλοκαίρι διενεργείται και επιμόρφωση για την τηλεκπαίδευση. Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μιας σχολικής μονάδας καθώς και σε περίπτωση απουσίας μαθητή/εκπαιδευτικού για ειδικό λόγο που συνδέεται με τον κορωνοϊό θα παρέχεται τηλεκπαίδευση, μέσω της οποίας θα καλύπτεται κανονικά νέα ύλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...