465
Η Νίκη Κεραμέως στην εκπομπή των Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη | SKAI/YouTube

Κεραμέως: Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 12:18
Η Νίκη Κεραμέως στην εκπομπή των Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη
|SKAI/YouTube

Κεραμέως: Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών, αλλά…

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 12:18

Μία ημέρα αφότου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία (εδώ), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε ότι δεν υφίσταται προς το παρόν «εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών σχολείων».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι από την αρχή της κρίσης ακούν τους ειδικούς και οι ειδικοί δεν έχουν συστήσει κλείσιμο των δημοτικών, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων.

H ίδια είπε ότι οι μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι περίπου 700.000 και παραδέχτηκε ότι ο προβληματισμός δεν είναι για τη διασπορά του ιού στο σχολείο, αλλά για την κινητικότητα γύρω από το σχολείο (με τους γονείς που κάνουν καθημερινά δύο μετακινήσεις προς και από τα σχολεία και με τους εκπαιδευτικούς που πηγαινοέρχονται).

Πάντως, η κυρία Κεραμέως έκανε και αυτή λόγο για ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των δημοτικών σχολείων. Επειδή υπάρχει έξαρση της πανδημίας, αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών, είπε, και προσέθεσε ότι σε αυτό το σενάριο το υπουργείο Παιδείας θα κινηθεί σε δύο επίπεδα, που είναι έτοιμα:

1.  Εκπαιδευτική τηλεόραση. Εχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.

2. Τηλεκπαίδευση

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα, ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα, με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».

Ερωτηθείσα για την πτώση του δικτύου που εμφανίστηκε στην τηλεκπαίδευση και τα σχετικά σχόλια της αντιπολίτευσης περί μη ύπαρξης εναλλακτικού πλάνου, η ίδια ανέφερε ότι αυτό το σύστημα είχε δοκιμαστεί σε πανελλαδική εμβέλεια την άνοιξη κατά τη διάρκεια του lockdown και ότι δεν υπάρχει καλύτερο κρας τεστ από αυτό, καθώς είχε ήδη λειτουργήσει.

Η υπουργός, μάλιστα, προσκάλεσε τον εκπρόσωπο κάθε κόμματος να δει τη σύμβαση με την εταιρεία CISCO που έχει αναλάβει την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης. «Πρόκειται για δωρεά. Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ότι είναι ανοιχτά τα δημοτικά και ταυτόχρονα κλειστά κάποια φροντιστήρια που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά Δημοτικού (π.χ. ξένων γλωσσών, μελέτης) ανέφερε ότι η εισήγηση της επιτροπής ήταν να μείνουν ανοιχτές συγκεκριμένες σχολικές μονάδες (τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία κάθε βαθμίδας) για συγκεκριμένους λόγους, ενώ σημείωσε ότι βασική αρχή της επιτροπής είναι να μην αναμειγνύονται μεταξύ τους μαθητικές ομάδες.

Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας της λόγω κορονοϊού, η ίδια δήλωσε ότι δεν είχε συμπτώματα, σε αντίθεση με τον σύζυγό της που είχε, ενώ δεν κόλλησαν τα παιδιά της. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έχει αντισώματα του ιού και αυτό οφείλεται, όπως της εξήγησαν οι ειδικοί, στο ότι δεν είχε συμπτώματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News