448
H υπουργός Παιδείας απηύθυνε νέα έκκληση στους γονείς των μαθητών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους | Youtube/ ΣΚΑΪ

Κεραμέως: Αδικαιολόγητη η απουσία μαθητών λόγω κρούσματος – Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 13:35
H υπουργός Παιδείας απηύθυνε νέα έκκληση στους γονείς των μαθητών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Κεραμέως: Αδικαιολόγητη η απουσία μαθητών λόγω κρούσματος – Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 13:35

Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές δομές, διά ζώσης, επανέλαβε σε δηλώσεις της τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν από τα μέσα Αυγούστου (εδώ), προβλέπεται η διενέργεια εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια δύο self tests. Για τους εμβολιασμένους, αρκεί απλώς η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Oσον αφορά το κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα ακολουθεί εργαστηριακός έλεγχος.

«Ολα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid test δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self test. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν δύο self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη», σημέιωσε η υπουργός, που απέκλεισε το οριζόντιο κλείσιμο με το που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα.

«Πλέον», είπε για το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης, «δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα, το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα». Ετσι, εξήγησε, «κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη.

Οσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, η κυρία Κεραμέως είπε ότι το 80% είναι πια εμβολιασμένο και ένα περίπου 10% έχει νοσήσει. Από την άλλη, ένα 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο, με την υπουργό να ξεκαθαρίζει ότι όποιος δεν τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθεται αυτομάτως υπό αναστολή εργασίας.

«Εάν κάποιος εκπαιδευτικός δεν προσκομίσει στον διευθυντή του σχολείου του πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστος δήλωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, που θα πραγματοποιεί με δικά του έξοδα δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, τότε αυτομάτως δεν ασκεί τα καθήκοντά του και τίθεται σε αναστολή εργασίας», τόνισε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Για τα Πανεπιστήμια, τέλος, η υπουργός Παιδείας, ήταν σαφής, τονίζοντας ότι θα λειτουργήσουν μόνο με διά ζώσης εκπαίδευση.  Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με τα δικά τους έξοδα. Δεν προβλέπεται εκπαίδευση εξ αποστάσεως, θέλησε να επισημάνει η Νίκη Κεραμέως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...