301
Εγκλωβισμένοι στο συγκρότημα που δέχτηκε επίθεση απομακρύνουν έναν τραυματία | REUTERS/Njeri Mwangi

Κένυα: Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών με στόχο και Δυτικούς

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 08:15
Εγκλωβισμένοι στο συγκρότημα που δέχτηκε επίθεση απομακρύνουν έναν τραυματία
|REUTERS/Njeri Mwangi

Κένυα: Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών με στόχο και Δυτικούς

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 08:15

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας Βρετανός κι ένας Αμερικανός, σκοτώθηκαν στην επίθεση τζιχαντιστών που κράτησε πάνω από δέκα ώρες στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Η επίθεση είχε στόχο ξενοδοχείο και κτιριακό συγκρότημα όπου έχουν την έδρα τους εταιρείες. Την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ της Σομαλίας.

Για πολλές ώρες μετά την επίθεση, συνέχιζαν να ακούγονται πυρά και εκρήξεις στην περιοχή, γεγονός που άφησε να εννοηθεί πως η κατάσταση δεν είχε τεθεί ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Δεκάδες εργαζόμενοι και επισκέπτες παρέμεναν κλεισμένοι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα, κάποιοι από αυτούς σοβαρά τραυματισμένοι με ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Φρεντ Ματιάνγκι διαβεβαίωσε ότι στις 23:00 της Τρίτης (22:00 ώρα Ελλάδας), όλα τα κτίρια ήταν ασφαλή και ότι δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον τόπο της επίθεσης. Ωστόσο δεν ανέφερε κάτι για την τύχη των δραστών, περιοριζόμενος να πει ότι τα σώματα ασφαλείας ελέγχουν τον χώρο.

Η χθεσινή επίθεση στο Ναϊρόμπι είχε προφανή στόχο τις εταιρείες που λειτουργούν εκεί και ανακάλεσε στη μνήμη των περισσοτέρων την αιματηρή το 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate με 67 νεκρούς, η οποία έγινε στην ίδια συνοικία.

Δεν ήταν πάντως η πιο αιματηρή επίθεση της Σεμπάμπ. Σχεδόν 150 άνθρωποι, οι περισσότεροι νεαροί φοιτητές, είχαν σκοτωθεί από ενόπλους τζιχαντιστές στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα το 2015. Σε ένα άλλο περιστατικό, στις 7 Αυγούστου 1998, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι είχε στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 5.000.

Η Σεμπάμπ ισχυρίζεται ότι εξαπολύει επιθέσεις στην Κένυα για να εκδικηθεί για τη δράση των κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία. Οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στο σομαλικό έδαφος εντός των ορίων της δράσης της AMISOM, της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης που υποστηρίζει την αδύναμη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...