272
Ο λύκος, η γούνα και τα δόντια του οποίου έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, ήταν πλήρως ανεπτυγμένος και ηλικίας 2-4 ετών όταν πέθανε | Reuters

Κεφάλι λύκου ηλικίας 40.000 ετών βρέθηκε στη Σιβηρία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 18:19
Ο λύκος, η γούνα και τα δόντια του οποίου έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, ήταν πλήρως ανεπτυγμένος και ηλικίας 2-4 ετών όταν πέθανε
|Reuters

Κεφάλι λύκου ηλικίας 40.000 ετών βρέθηκε στη Σιβηρία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2019, 18:19

Το κομμένο κεφάλι ενός τεράστιου προϊστορικού λύκου της Πλειστοκαίνου ανακαλύφθηκε στην περιοχή Αμπίσκι, στη βόρεια Γιακουτία, στη Σιβηρία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Guardian, ένας ντόπιος, ο Πάβελ Γεφίμοφ, το είχε βρει το καλοκαίρι του 2018 στις ακτές του ποταμού Τιρεκτιάχ.

Ο λύκος, η γούνα και τα δόντια του οποίου έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, ήταν πλήρως ανεπτυγμένος και ηλικίας 2-4 ετών όταν πέθανε.

Σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες, το κεφάλι είναι ηλικίας 40.000 ετών και έχει μήκος 40 εκατοστά – σχεδόν το μισό μήκος ενός σημερινού λύκου, που κυμαίνεται μεταξύ 66 και 86 εκατοστών.

Ο λόγος που το κεφάλι έχει διαχωριστεί από το σώμα του δεν είναι γνωστός, ωστόσο είναι πιθανό να ήταν τρόπαιο ενός αρχαίου κυνηγού, μια υπόθεση που ενισχύεται και από το ότι έλειπαν τα μάτια του.

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης έγινε στο Τόκιο της Ιαπωνίας, κατά τα εγκαίνια μιας έκθεσης για μαμούθ που διοργανώθηκε από επιστήμονες της Ιαπωνίας και της Γιακουτίας.

«Πρόκειται για μια μοναδική ανακάλυψη των πρώτων απομειναριών ενός πλήρως ανεπτυγμένου λύκου της Πλειστοκαίνου, με τον ιστό να έχει διατηρηθεί. Θα το συγκρίνουμε με τους σύγχρονους λύκους προκειμένου να κατανοήσουμε πώς έχει εξελιχθεί το είδος και για να αναδημιουργήσουμε την εμφάνισή του», είπε ο Άλμπερτ Προτόποποφ, της Ακαδημίας Επιστημών της Δημοκρατίας της Σαχά προσθέτοντας πως πρόκειται για μία άκρως σημαντική ανακάλυψη καθώς έως σήμερα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει μόνο μωρά του είδους.

Οι επιστήμονες, πλέον, έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν ένα ψηφιακό μοντέλο του κρανίου του λύκου και του εγκεφάλου του, ώστε να το μελετήσουν επισταμένως ενώ επιστήμονες του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα εξετάσουν το DNA του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...