398
Παιδιά δροσίζονται σε συντριβάνι στη Μαδρίτη | REUTERS/Javier Barbancho

Καύσωνας με θερμοκρασίες ως και 50 βαθμούς χτυπά την Ιβηρική!

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 09:15
Παιδιά δροσίζονται σε συντριβάνι στη Μαδρίτη
|REUTERS/Javier Barbancho

Καύσωνας με θερμοκρασίες ως και 50 βαθμούς χτυπά την Ιβηρική!

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2018, 09:15

Ενα κύμα καύσωνα υπερβολικό ακόμη και για τα δεδομένα της Ιβηρικής χερσονήσου ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η Ισπανία, την ώρα που κάποια μοντέλα προβλέπουν εφιαλτικές θερμοκρασίες και για την Πορτογαλία.

Ηδη στην Ισπανία η θερμοκρασία σε κάποια σημεία έχει περάσει τους 40 βαθμούς και θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα τουλάχιστον ως την Κυριακή.

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή οι θερμοκρασίες αναμένεται να σκαρφαλώσουν στους 42 με 44 βαθμούς. Ακόμη και στην Γαλικία, στα βορειοδυτικά, πάνω στον Ατλαντικό, η θερμοκρασία θα περάσει τους 40 βαθμούς.

Το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, τα κεντρικά και η κοιλάδα του Εβρου είναι οι περιοχές που θα πληγούν ιδιαίτερα από τον καύσωνα, γράφει ο Guardian.

Σε πορτοκαλί συναγερμό, όχι τον μέγιστο δυνατό, έχουν τεθεί η Μαδρίτη, το Τολέδο, η περιοχή της Εξτρεμαδούρα και το δυτικό τμήμα της Ανδαλουσίας, όπου είναι είναι η Σεβίλη.

Τα μοντέλα για τις θερμοκρασίες το Σάββατο δίνουν μια εικόνα που ελάχιστα απέχει από το να είναι εφιαλτική.

Σε όλη τη νότια και κεντρική Πορτογαλία και σε μεγάλο τμήμα της Ισπανίας όχι μόνο το θερμόμετρο θα περάσει τους 40 βαθμούς, αλλά θα προσεγγίσει τους 50! Το εντυπωσιακό είναι ότι την ίδια ώρα στο Μαρόκο και την Αλγερία οι θερμοκρασίες θα είναι μόλις 30-35 βαθμούς.

Ειδικά στην Πορτογαλία το μοντέλο δείχνει περιοχές με 48, 49 ακόμη και 51 βαθμούς, όπως δείχνει η πρόβλεψη. Θερμοκρασίες μάλλον πρωτοφανείς για την Ευρώπη, όσο τουλάχιστον έχουμε αξιόπιστες μετρήσεις.

tmax_090.jpg-nggid043906-ngg0dyn-900x600x100-00f0w010c010r110f110r010t010

«Καύσωνας-κόλαση!»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κύμα καύσωνα έχει δείξει ο βρετανός Τύπος, καθώς η Ισπανία είναι αγαπημένος προορισμός των βρετανών.

Τα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ, όπως φαίνεται, πλειοδοτούν σε τρομακτικές προειδοποιήσεις και στις θερμοκρασίες που θα βιώσουν οι τουρίστες, οι οποίοι έφυγαν από τη Βρετανία και τον δικό της καύσωνα για να βρουν στις διακοπές τους έναν χειρότερο.

Η Daily Mirror μιλά για την «κόλαση των 48 βαθμών στις διακοπές» ενώ η Daily Star δεν μασά τα λόγια της «αυτή η ζέστη θα σας σκοτώσει!».

Πάντως το ρεκόρ της υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας στην Ευρώπη εξακολουθεί να κατέχει η Αθήνα, με 48 βαθμούς το 1977.

Η κλιματική αλλαγή με τις ακραίες διακυμάνσεις που φέρνει έχει αρχίσει να απειλεί αυτήν την όχι και τόσο αξιοζήλευτη πρωτιά. Πέρυσι στην Κόρδοβα της Ισπανίας το θερμόμετρο έδειξε 47,3 βαθμούς.

Εν τω μεταξύ, μεσογειακό καλοκαίρι σημαίνει και φωτιές, όπως αυτές με τις οποίες μάχονται οι πυροσβέστες στη νοτιοδυτική Ισπανία. Η πυρκαγιά, που απειλεί το διάσημο φυσικό πάρκο ελ Εστρέχο στην Ανδαλουσία, ενισχύεται από τους ισχυρούς ανέμους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...