524
Η Φώφη Γεννηματά επιμένει να απαιτεί «κόκκινη γραμμή» στα 12 μίλια, επιτιθέμενη μάλιστα σε υπουργούς, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που εξηγούν ότι η εθνική κυριαρχία είναι στα έξι μίλια | SOOC/CreativeProtagon

Καβγάς της Φώφης με την κυβέρνηση για τις «κόκκινες γραμμές» στα 6 ή στα 12 μίλια

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 18:15
Η Φώφη Γεννηματά επιμένει να απαιτεί «κόκκινη γραμμή» στα 12 μίλια, επιτιθέμενη μάλιστα σε υπουργούς, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που εξηγούν ότι η εθνική κυριαρχία είναι στα έξι μίλια
|SOOC/CreativeProtagon

Καβγάς της Φώφης με την κυβέρνηση για τις «κόκκινες γραμμές» στα 6 ή στα 12 μίλια

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 18:15

«Το “Oruc Reis” δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα». Αυτό επανέλαβε και την Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά, η οποία παίζει το χαρτί των εθνικών θεμάτων, σε μια μάλλον βιαστική προσπάθεια να περιγράψει το Κίνημα Αλλαγής ως πιο πατριωτικό σε σχέση με την κυβέρνηση, που εκ της θέσεώς της οφείλει να σκέφτεται και τη realpolitik των αναγκαίων συμβιβασμών.

«Δηλώσεις υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια –ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε– είναι απαράδεκτες. Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό», είπε η κυρία Γεννηματά, χωρίς να κατονομάσει ποιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη εννοούσε.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήρθε σε απάντηση στα όσα είπε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha εξήγησε γιατί η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 6 ναυτικά μίλια, κατηγορώντας παράλληλα τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για «λεονταρισμούς» (εδώ) –«η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία, εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Η κυρία Γεννηματά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μαζέψει τους υπουργούς του, απαιτώντας από τον Πρωθυπουργό της χώρας να πει στους υπουργούς και στα κυβερνητικά στελέχη να ανακαλέσουν δηλώσεις τους για χωρικά ύδατα στα έξι μίλια. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής «η γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας –που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις– και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Νωρίτερα, αιχμές κατά της κυρίας Γεννηματά για τη θέση της περί «κόκκινης γραμμής» στα 12 μίλια είχε αφήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καλώντας την να είναι πιο προσεκτική.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας είπε:

«Η “κόκκινη” γραμμή είναι απλή. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το απέδειξε πάρα πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Τέλος, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο.

»Και όσον αφορά για τις αιτιάσεις, είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε του ΚΙΝΑΛ, τι μπορεί να πει κανείς; Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως αυτή που διάγουμε σήμερα, χρειάζεται σοβαρότητα. Οταν ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε ότι η θάλασσα έχει σύνορα, ξαφνικά φτάνει στο άλλο άκρο και λέει “να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια”, τον κρίνουν οι πολίτες για τη σοβαρότητα αυτών των επιχειρημάτων του ή των αιτιάσεών του. Οσον αφορά την κυρία Γεννηματά, έχει και η ίδια διατελέσει υπουργός προηγούμενων κυβερνήσεων και αν. υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε αυτά τα θέματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...