908
«Αγκαλιάζετε μία πολύ επικίνδυνη πολιτική. Χρωματίζετε πολιτικά τον ιό», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης | ΙΝΤΙΜΕnews

Καβγάς ξανά στη Βουλή για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι εν μέσω πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 14:40
«Αγκαλιάζετε μία πολύ επικίνδυνη πολιτική. Χρωματίζετε πολιτικά τον ιό», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Καβγάς ξανά στη Βουλή για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι εν μέσω πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 14:40

Σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο εξελίχθηκε για μία ακόμη φορά η συζήτηση για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, στη σκιά των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού.

Αφορμή αποτέλεσε η σύλληψη εννέα γυναικών, οι οποίες συμμετείχαν την Τετάρτη σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε «εντελώς άδικο και πολιτικά επικίνδυνο» η αντιπολίτευση να αναφέρεται σε ένα γεγονός και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τάχα δεν έχει ευαισθησία στο ζήτημα των δημοκρατικών ελευθεριών.

«Μετά το 1974 δεν έχουμε ζητήματα δημοκρατίας. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι αγκαλιάζετε μια πολιτική πολύ επικίνδυνη. Χρωματίζετε πολιτικά τον ιό», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στις αιτιάσεις που είχαν ακουστεί νωρίτερα περί αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης.

«Το σωστό ερώτημα είναι πού θα είναι το μέτρο; γιατί να επιτρέψουμε τη μία διαδήλωση και να απαγορεύσουμε την άλλη; Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα συμπεράσματα που ακούγονται εδώ μέσα για δήθεν αυταρχισμό της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο υπουργός και κατέληξε στην τοποθέτησή του:

«Το ζήτημα εδώ είναι πώς μπορούμε να κατοχυρώσουμε τη δημόσια υγεία και παράλληλα να προστατεύσουμε και τα ατομικά δικαιώματα. Αυτό απασχολεί κι άλλες χώρες στην Ευρώπη. Έχουμε μια πολύ δύσκολη ισορροπία και πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε κατάσταση πανδημίας».

Είχε προηγηθεί σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη και το πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, οι οποίοι, αναφερόμενοι στις συλλήψεις των εννέα γυναικών, μίλησαν για «πολύ επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό συμβάν».

«Δεν μπορούμε παρά να στηλιτεύσουμε και αυτή τη στάση και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, την καταπάτηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, και των εντολών της αστυνομίας απέναντι σε αυτές τις γυναίκες που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα. Ελπίζουμε αυτό που έγινε χθες να μην είναι προάγγελος και μιας ακόμα αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης και της αστυνομίας λόγω της σημερινής απεργίας», παρατήρησε  ο κ. Σπίρτζης.

Στον κ. Σπίρτζη απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, αντιτείνοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων, και όταν η χώρα διέρχεται μια τόσο δύσκολη στιγμή, όπως με την πανδημία του κορονοϊού, πρέπει όλοι ανεξαρτήτως να εφαρμόζουν τους νόμους, γιατί προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας».

Αμεση ήταν η αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό να συνηγορεί κάποιος για το νομικό βάσιμο σε σχέση με τις χθεσινές συλλήψεις».

Οταν μάλιστα γίνεται αυτό μέσα στη Βουλή, υποστήριξε, «δημιουργεί ένα δεδικασμένο, ένα είδος νομολογίας, το οποίο είναι απαράδεκτο για τη φάση που περνάει η χώρα».

«Όταν περνάνε νομοθετήματα που εγείρουν ερωτήματα για τον κοινωνικό χαρακτήρα τους, είναι δυνατόν να μην έχουν δικαίωμα, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, οι συνδικαλιστές, να ασκούν με όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα τα δικαιώματά τους;», διερωτήθηκε ο κ. Βούτσης για να συμπληρώσει: «Κανείς δεν μπορεί να τους άρει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Μέλημα όλων μας είναι πρώτα η υγεία, αλλά πρέπει να είναι και η δημοκρατία και οι ελευθερίες στη χώρα μας».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο προεδρεύων του Σώματος, Χαράλαμπος Αθανασίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν αντιλέγει κανείς ότι υπάρχουν ζητήματα. Αλλά όταν έχουμε να σταθμίσουμε αγαθά όπως η υγεία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, υπάρχει σύγκρουση αυτών και πρέπει να σταθμίζονται. Ισως μπορούμε να θέσουμε το θέμα στη Διάσκεψη Προέδρων, να υπάρξει ευρεία συμμετοχή φορέων στα νομοσχέδια».

«Το θέμα συνταγματικότητας της διατάξεως έχει λυθεί από τα αρμόδια όργανα και τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχουν παραβάσεις θα το κρίνουν οι αρχές», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Αθανασίου.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, κάλεσε όλα τα κόμματα «να σταθούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού».

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια εντυπωσιασμού αλλά και για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, μέσα από μια διάταξη και ένα νόμο καθαρά υγειονομικής κατεύθυνσης που, όπως υπενθύμισε, κρίθηκε συνταγματικός από το ΣτΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο ο νόμος να πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, που σεβόμαστε απόλυτα. Μοναδική στόχευση είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Χάνονται άνθρωποι και πρέπει όλοι με ψυχραιμία να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα γεγονότα. Το θέμα είναι που μπαίνει το μέτρο», επεσήμανε ο κ. Μπουκώρος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αντέτεινε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται γιατί έχει αφήσει ασαφές το θεσμικό πλαίσιο και υπάρχει νομικό κενό που θα δημιουργεί καθημερινά τριβές.

«Η διάταξη που κρίθηκε συνταγματική ήταν αυτή που προέβλεπε περιορισμούς για 4 μέρες, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Δεν προέβλεπε γενικούς περιορισμούς και ως τη λήξη της πανδημίας. Υπάρχει ένα θέμα και πρέπει να το ρυθμίσει η κυβέρνηση, ώστε να ξέρει κάθε φορέας και κάθε πολίτης τι μπορεί να κάνει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Θα έχουμε συνέχεια προβλήματα. Πρέπει να γίνει καθαρό τι επιτρέπεται και τι όχι γιατί η ζωή απέδειξε ότι άτρωτοι δεν υπάρχουν», σημείωσε κ. Λοβέρδος.

«Είναι υποκριτικό κι επικίνδυνο η κυβέρνηση να μην αναστέλλει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της και ταυτόχρονα να απαιτεί την αναστολή των αγώνων των πολιτών. Οι αγώνες αυτοί δεν αναστέλλονται και δεν πρόκειται να μπουν στον γύψο. Η κυβέρνηση ανοίγει άσχημες ατραπούς και θα τις βρει μπροστά της. Είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και δεν μπορεί να τις φορτώσει στο λαϊκό κίνημα που διεκδικεί», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ αιχμές περί κυβερνητικής απόπειρας αναστολής των δημοκρατικών ελευθεριών εξαπέλυσε και ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...