341
Η Ολγα Γεροβασίλη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι επιζώντες του Καμμένου και ο Καβάφης της Γεροβασίλη

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 10:13
Η Ολγα Γεροβασίλη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι επιζώντες του Καμμένου και ο Καβάφης της Γεροβασίλη

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2018, 10:13

Είναι ημέρα εξόδου από τα μνημόνια ή ημέρα Κωνσταντίνου Καβάφη;

Συνέχεια στη ποιητική μονομαχία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μέσα από τους στίχους του αλεξανδρινού ποιητή δίνει η Ολγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Αντί για την «Ιθάκη», η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιλέγει ένα λιγότερο γνωστό ποίημα, αλλά όχι λιγότερο συμβολικό, το «Εν Μεγάλη ελληνική αποικία, 200 π.Χ.».

Στο ποίημά του ο Καβάφης μας μιλά για μια Αποικία όπου τα πράγματα δεν πάνε καλά και «ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή». Λόγω του πολιτικού περιεχομένου το ποίημα απέκτησε μια κάποια δημοφιλία τα χρόνια της κρίσης.

Γράφει με τη σειρά της η υπουργός: «21 Αυγούστου 2018. Δεν είμαστε πια “αποικία” αλυσοδεμένη με μνημόνια. Κάποιοι επιμένουν να “… Έχουνε και μια κλίση στες θυσίες…” των πολλών και αδυνάτων.

» Οι ίδιοι θεώρησαν “τα μνημόνια ευλογία” και αναζητούν απεγνωσμένα τη δική τους Ιθάκη (τέταρτο μνημόνιο).

» Οι ίδιοι, ως πελάτες των φορολογικών παραδείσων, αναζητούν “Πολιτικούς Αναμορφωτές”. Αλλά η Ελλάδα ανήκει και πάλι στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Κι αυτό είναι έργο της Αριστεράς…».

Ας πούμε εδώ ότι υπάρχουν άλλα 152 αναγνωρισμένα (και κάποια καλά μη αναγνωρισμένα) ποιήματα του Καβάφη για να επιλέξει κανένας να σχολιάσει την επικαιρότητα. Οι ευκαιρίες είναι πολλές.

Καμμένος: «Βγαίνουμε όρθιοι από τα μνημόνια, αλλά με πολλά θύματα»

Η Ελλάδα βγαίνει από τη «λαίλαπα των μνημονίων με πολλά θύματα αλλά όρθια», γράφει σε μήνυμά του ο Πάνος Καμμένος με αφορμή την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Σε εκτενή ανάρτηση στο Facebook, μεγάλο μέρος της οποίας είναι σε κεφαλαία γράμματα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημειώνει ότι σήμερα είναι η ημέρα που η Ελλάδα «βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων» και «παίρνει πίσω την εθνική της κυριαρχία».

Προσθέτει ότι αυτό έγινε χάρη και στους Ανεξάρτητους Eλληνες, «το μόνο κίνημα της Μεταπολίτευσης που δεν το κατάπιαν οι νταβατζήδες της».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους από εδώ και στο εξής, ο κ. Καμμένος παραθέτει δύο, «να καθαρίσουμε οριστικά τη χώρα από τους κλέφτες και νταβατζήδες» και «να οδηγήσουμε τη χώρα προς την ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...