1061
Η συμφωνία εξαγοράς εντάσσεται στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του τουριστικού χαρτοφυλακίου της Grivalia, με επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας τουριστικά ακίνητα | Amanzoe

Κάτω από νέο σχήμα το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 2 Αυγούστου 2018, 17:31
Η συμφωνία εξαγοράς εντάσσεται στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του τουριστικού χαρτοφυλακίου της Grivalia, με επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας τουριστικά ακίνητα
|Amanzoe

Κάτω από νέο σχήμα το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 2 Αυγούστου 2018, 17:31

Στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality S.A. πέρασε το Amanzoe, καθώς ο τουριστικός βραχίονας της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ εξαγόρασε το 85% του πολυτελούς ξενοδοχειακού συμπλέγματος στο Πόρτο Χέλι, από την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Dolphin Capital Investors («DCI»). Το υπόλοιπο 15% πέρασε στην Dolphin Capital Partners («Dolphin»).

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται στα 82,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,8 είναι το καθαρό τίμημα που θα καταβληθεί στην DCI από τους αγοραστές κατά την αναλογία τους, ενώ οι τελευταίοι αναλαμβάνουν και τις δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 76,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων θα γίνει μερικώς με ίδια κεφάλαια, αλλά και με χρηματοδότηση από τραπεζικό δανεισμό.

AmanZoe0905V.P
Tο Amanzoe ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και εκτείνεται σε περίπου 1.000.000 τ.μ.

Η συμφωνία εξαγοράς εντάσσεται στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του τουριστικού χαρτοφυλακίου της Grivalia, με επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας τουριστικά ακίνητα. Η επενδυτική πλατφόρμα τον Ιανουάριο του 2017 εξαγόρασε και το «Pearl Island Project» στον Παναμά από την Dolphin Capital Investors Limited (DCI), με τίμημα 27 εκατ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία εξαγοράς του Amanzoe, η Dolphin θα παραμείνει διαχειριστής του, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και πώληση νέων βιλών, καθώς και στην εισαγωγή νέων concept τα οποία θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επέκταση της ωφέλιμης περιόδου λειτουργίας του.

AMANZOE _Villas_MG_7010

Στα έξι χρόνια λειτουργίας το Amanzoe έχει αποσπάσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και διακρίσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το EBITDA του ξενοδοχειακού συμπλέγματος υπολογίζεται ετησίως στα 5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τις πωλήσεις 13 τουριστικών κατοικιών (βιλών) έως σήμερα, ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ.

Το Amanzoe, η πρώτη σύνθετη ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος και πολυτελών επαύλεων της Dolphin Capital ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και εκτείνεται σε περίπου 1.000.000 τ.μ. Περιλαμβάνει υλοποιημένη και σχεδιαζόμενη συνολική δόμηση περίπου 69.000 τ.μ., με το Amanzoe Hotel & Spa, με 38 pavilions που έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους, το Amanzoe Beach Club, το οποίο περιλαμβάνει 8 καμπάνες, εκ των οποίων οι 4 έχουν υλοποιηθεί, καθώς και 4 βίλες οι οποίες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Περιλαμβάνει επίσης 45 Amanzoe Hilltop Villas, εκ των οποίων 8 έχουν υλοποιηθεί, 2 είναι υπό κατασκευή και 3 αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στο προσεχές διάστημα.

Πέρα από την απόκτηση του Amanzoe, συμφωνήθηκε μεταξύ πωλητών και αγοραστών η ανάληψη της υποχρέωσης αγοράς από τo Amanzoe, έκτασης με 20 προνομιακά οικόπεδα στο έργο Kilada Hills της DCI, έναντι τιμήματος 10 εκατ. ευρώ, στα οποία θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των πελατών και ιδιοκτητών βιλών στο Amanzoe.

Στόχος, εν όψει της κατασκευής γηπέδου γκολφ, είναι να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία τόσο στους ιδιοκτήτες βιλών του Amanzoe, πέρα από την προσέλκυση κοινού που ασχολείται με το γκολφ.

Το τίμημα θα καταβληθεί υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των σχετικών συνήθων ελέγχων, καθώς και της έναρξης των έργων κατασκευής του Jack Nicklaus Signature γηπέδου γκολφ 18 οπών, με Golf Club και Beach Club. Συγκεκριμένα, κατά το ήμισυ με την έναρξη των εργασιών και το υπόλοιπο σε φάσεις, ανάλογα με τα στάδια κατασκευής του γηπέδου γκολφ.

CF100930

«H στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε για το Amanzoe θα εστιάσει αφενός στην περαιτέρω ανάπτυξη και πώληση βιλών και αφετέρου στην επέκταση της τουριστικής περιόδου του ξενοδοχείου για όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκμεταλλευόμενοι τις συνέργειες που θα προκύψουν και με το γήπεδο γκολφ του Kilada Hills», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και πρόεδρος του Δ.Σ. της Grivalia Hospitality Γιώργος Χρυσικός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόκτηση ενός «τόσο εμβληματικού project, του 4ου κατά σειρά στην Ελλάδα και του 2ου πλήρως λειτουργικού», ακολουθεί την πρόσφατη νέα επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ στη Grivalia Hospitality. H τελευταία είναι ο τουριστικός βραχίονας της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% ανήκει στην M&G Investments, ένα επιπλέον 25% ανήκει στον ασφαλιστικό όμιλο της Eurolife, ενώ η Grivalia Properties διαθέτει το υπόλοιπο 25%.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2017 η Grivalia Hospitality S.A. με τη «Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε.», πλειοδότησε στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. εξαγοράζοντας το ακίνητο «Όλυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη, με προσφερόμενο τίμημα τα 5.459.700 εκατ. ευρώ.

AmanZoe176V.P

Στον έλεγχο της Grivalia πέρασαν το 2017 και τα Αστέρια της Γλυφάδας, καθώς απέκτησε το 80% της εταιρείας Ναυσικά ΑΕ καταβάλλοντας συνολικά 29,5 εκατ. ευρώ (17,174 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις του πωλητή προς δημόσιους οργανισμούς και ασφαλιστικά ταμεία και 12,325 εκατ. για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, υπέρ ιδιώτη δανειστή).

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dolphin Capital Μίλτος Καμπουρίδης δήλωσε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη Grivalia και είμαστε βέβαιοι ότι το Amanzoe αλλά και η ανάπτυξη του Kilada Hills θα συνεχίσουν να αποτελούν σημείο αναφοράς για την αισθητική τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν».

Η Dolphin Capital Partners, ο επενδυτικός όμιλος που ιδρύθηκε το 2004 από τον Μίλτο Καμπουρίδη και τον Πιέρ Χαραλαμπίδη, με εξειδίκευση στο τουριστικό real estate, έχει αντλήσει από την ίδρυσή της ίδια κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία και έχει επενδύσει σε έξι χώρες. Στην Ελλάδα έχει ολοκληρώσει δύο έργα, το Amanzoe και το Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli, ενώ έχει προγραμματίσει την ανάπτυξη και άλλων, όπως το One&Only Kea Island, έπειτα από συμφωνία της με την Kerzner International τον περασμένο Νοέμβριο. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ και προκειται για την πρώτη κίνηση της Kerzner στην Ευρώπη, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 40%. Το ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια περιοχή 650 στρεμμάτων στη θέση Βρόσκοπος, στη δυτική πλευρά του νησιού, η οποία σήμερα ανήκει σε θυγατρική της Dolphin Capital Investors. Θα περιλαμβάνει 75 Resort Villas και έναν αριθμό One&Only Private Homes διαθέσιμων για πώληση.

Amanzoe_Villa20_309894V.P

Εν τω μεταξύ, με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης τον Δεκεμβρίου 2016 η Dolphin Capital Investors πρόκειται να πουλήσει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κατέχει στην Ελλάδα, το αργότερο έως τα τέλη του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν την πώληση του «Pearl Island Project» στον Παναμά πέρσι τον Ιανουάριο στη Grivalia, πουλήθηκε έναντι 140 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2016 το Playa Grande Golf & Resort, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου Amanera στην Δομινικανή Δημοκρατία, σε κοινοπραξία επενδυτών, με επικεφαλής τη Third Point LLC, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της DCI.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...