368
Από το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Γιώργο Κατρούγκαλο την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών | Υπουργείο Εξωτερικών

Κατρούγκαλος: Η εξωτερική μας πολιτική επιστρέφει στο δόγμα της Δεξιάς του Εμφυλίου

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 12:13
Από το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Γιώργο Κατρούγκαλο την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών
|Υπουργείο Εξωτερικών

Κατρούγκαλος: Η εξωτερική μας πολιτική επιστρέφει στο δόγμα της Δεξιάς του Εμφυλίου

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 12:13

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημέρωσε για τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Παρασκευή, με πρώτον τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος στις δηλώσεις του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, για τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

«Η παράταση της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία βλάπτει τη χώρα και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «συμπεριφορά “τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα”».

«Αυτή η εξωτερική πολιτική, η προσωποπαγής, δεν ωφελεί τη χώρα και είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιστρέψουμε στην πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που έχει ανάγκη η χώρα, να έχουμε το δυνατό συντομότερο εκλογές», πρόσθεσε, εμπλέκοντας την εκλογολογία στα κρίσιμα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος κατήγγειλε την ανατροπή –όπως είπε– πάγιων δογμάτων της ελληνικής διπλωματίας και την «εγκατάλειψη της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής», μιλώντας για επιστροφή στο δόγμα που χρησιμοποιούσε η ελληνική Δεξιά την περίοδο του Εμφυλίου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου, αναφερόμενος στη διαρκώς ενισχυόμενη αμυντική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Για μία ακόμη φορά, χρησιμοποίησε τον όρο «ΙΧ πολιτική», η οποία, όπως υποστήριξε, πολλές φορές εκδηλώνεται εν αγνοία τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Αμυνας.

«Το τρίτο χαρακτηριστικό», είπε –κρίνοντας σκόπιμο να χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Πρωθυπουργό–, «είναι η έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, και η κατασκευή εικονικών πραγματικοτήτων, όπως είναι το αφήγημα περί τάχα απομόνωσης της Τουρκίας, λόγω των μεγάλων επιτυχιών του Μωυσή Πρωθυπουργού».

«Η μεγαλύτερη διάψευση αυτού του αφηγήματος», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, ήταν στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η παραβατική Τουρκία πήρε ό,τι ήθελε, έχοντας τη στήριξη της Δύσης.

Η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών συνεχίστηκε στις 10:45 με τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο. Στη συνέχεια, στις 11:30 με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Γιώργο Μαρίνο, στις 12.00 με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη, στις 12:30 με τους εκπροσώπους του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Λιάπη, στις 13:00 με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και στις 13:45 με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...