376
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου | INTIMEnews

Κατρούγκαλος: Εχουμε Ναυτικό αν διανοηθούν να έρθουν στα νερά μας οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 13:36
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου
|INTIMEnews

Κατρούγκαλος: Εχουμε Ναυτικό αν διανοηθούν να έρθουν στα νερά μας οι Τούρκοι

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2019, 13:36

Την ημέρα που η διοικητής του 6ου στόλου των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Λίζα Φρανκέτι, πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (φωτογραφία κάτω), ο υπουργός Εξεωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έστελνε το δικό του μήνυμα στην Αγκυρα για το ενδεχόμενο εμφάνισης τουρκικού γεωτρύπανου στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

«Από πλευράς διεθνούς Δικαίου δεν υπάρχει διαφορά. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά, εμείς έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δηλώσεις του στον Θέμα FM, διαβεβαιώνοντας ότι τα μηνύματα αυτά «έχουν εισπραχθεί, γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο».

Την Πέμπτη οι Τούρκοι πραγματοποιούν ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο

«Λέω ότι έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα για να μην διανοηθούν [να κάνουν κάτι τέτοιο]», επανήλθε ο κ. Κατρούγκαλος και στην επισήμανση ότι η απάντησή του αυτή αποτελεί διαφοροποίηση ως προς τη στάση που τηρούσε μέχρι σήμερα η Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, επέμεινε πως  «ανέκαθεν ήταν αυτή η θέση μας».

Ανοικτά της Καρπασίας το Γιαβούζ

Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων «Γιαβούζ», ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.

Οσον αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αναμένονται εντός των επόμενων ωρών για την Τουρκία και τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε αναφορά στο κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, εκτιμώντας ότι «είναι ένα πολύ προωθημένο σχέδιο που κάνει λόγο για μέτρα κατά της Τουρκίας στο βαθμό που θα συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της».

Ξεχνώντας για λίγο τις… βιαστικές δηλώσεις που έκανε προ ημερών στο άκουσμα των Συμπερασμάτων περί «μεγάλης διπλωματικής επιτυχίας», ο υπουργός των Εξωτερικών θέλησε να εξηγήσει ότι στο εν λόγω ανακοινωθέν «δεν προσδιορίζονται μέτρα [κατά της Τουρκίας] έτσι ώστε να υπάρχει ελαστικότητα και κλιμάκωση». «Πέρα από τα μέτρα», σημείωσε, «το όλο ζήτημα πλήττει έμμεσα την οικονομία της που είναι ευάλωτη». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...