511
Γυναίκες διαδηλώνουν ζητώντας ισότητα στις αμοιβές, στη Μελβούρνη | EPA

Κατρακύλα της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη ισότητας των δύο φύλων

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 17 Δεκεμβρίου 2019, 13:09
Γυναίκες διαδηλώνουν ζητώντας ισότητα στις αμοιβές, στη Μελβούρνη
|EPA

Κατρακύλα της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη ισότητας των δύο φύλων

Εύη Ελευθεριάδου Εύη Ελευθεριάδου 17 Δεκεμβρίου 2019, 13:09

Δεκαπέντε ολόκληρες θέσεις, κατρακύλισε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη ανισότητας των δύο φύλων, όπως καταγράφεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στο νούμερο 84 για το 2020, σε σύνολο 153 χωρών, ενώ στην αντίστοιχη καταμέτρηση το 2006, βρισκόταν στο νούμερο 69.

Ο δείκτης ισότητας της Ελλάδας, με ανώτατο το 1, είναι στο 0,701.

Η κατρακύλα είναι εμφανής σε όλους τους τομείς που καταγράφει η έρευνα, εκτός από την πολιτική, που παραμένει στάσιμη στην 87η θέση.

Στον εργασιακό τομέα, η χώρα βρίσκεται στην 76η θέση από 70ή το 2006. Στην παιδεία τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο, καθώς βρίσκεται στην 69η θέση από 46η, ενώ στην υγεία η πτώση είναι καταστροφική: η Ελλάδα έπεσε στην 100ή θέση από 53η!

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι βόρειες χώρες είναι αυτές που δείχνουν τον δρόμο σε ό,τι αφορά την ισότητα. Η Ισλανδία παραμένει για 11η συνεχή χρονιά η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και ακολουθούν η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Στις 10 πρώτες θέσεις βρίσκονται επίσης η Νικαράγουα, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ρουάντα και η Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές περιοχές, η δυτική Ευρώπη είναι πιο προηγμένη σε θέματα ισότητας και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν ακόμη 54 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα.

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα χρειαστεί 59 χρόνια, ενώ η υποσαχάρια Αφρική 95 χρόνια. Η Βόρεια Αμερική, όπου το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε στον Καναδά και μειώθηκε στις ΗΠΑ, θα χρειαστεί 151 χρόνια.

Πάντως, παγκοσμίως, θα χρειαστούν 257 χρόνια προκειμένου να υπάρξει ισότητα στον εργασιακό τομέα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), που τονίζει ότι οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων διευρύνθηκαν στην αγορά εργασίας, το 2019.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ετήσια έκθεσή του για την ισότητα στον κόσμο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέγραψε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς εκτός από την εργασία.

Η έκθεση, που αφορά 153 χώρες, εξέτασε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εργασίας και της πολιτικής.

Η καταγραφή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν 99,5 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε όλους τους τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 108 ετών πέρυσι.

Η βελτίωση που εμφανίζεται φέτος, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση των γυναικών που συμμετέχουν στην πολιτική.

Η ισότητα φαίνεται να είναι πιο εφικτή στους τομείς της παιδείας και της υγείας, όπου αυτή τη στιγμή φτάνει το 96,1% και 95,7% αντίστοιχα.

«Το άλλο μεγάλο πεδίο μάχης», εκτός της πολιτικής, είναι η οικονομική ισότητα, τονίζει το WEF.

Πρόκειται μάλιστα για τον μοναδικό δείκτη που επιδεινώθηκε φέτος. Παρόλο που οι διαφορές στον εργασιακό τομέα είναι μικρότερες σε σχέση με πριν από 15 χρόνια, το χάσμα βάθυνε το 2019 και πλέον θα χρειαστούν 257 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, έναντι 202 πέρυσι, με τη μισθολογική ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο να φτάνει μόλις το 40%.

Η έκθεση αποδίδει τη διαφορά αυτή «στο επίμονα μικρό ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν διοικητικές ή διευθυντικές θέσεις, στη στασιμότητα των μισθών τους και τέλος στη μικρή συμμετοχή τους στον ενεργό εργατικό δυναμικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...