395
Ο πρόεδρος Τραμπ μικά όλο και πιο συχνά για τον Τύπο ως «εχθρό του λαού» | REUTERS/Carlos Barria

«Κατηγορώ» 350 εφημερίδων κατά του Τραμπ: «Δεν είμαστε εχθροί του λαού»

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/8/2018, 21:00
Ο πρόεδρος Τραμπ μικά όλο και πιο συχνά για τον Τύπο ως «εχθρό του λαού»
|REUTERS/Carlos Barria

«Κατηγορώ» 350 εφημερίδων κατά του Τραμπ: «Δεν είμαστε εχθροί του λαού»

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 11:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/8/2018, 21:00

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα ταλέντο να κατασκευάζει εχθρούς και να τους επιτίθεται με σφοδρότητα –  αυτό όλοι θα του το αναγνώριζαν. Από όλες τις περιπτώσεις, αυτή ίσως που είναι περισσότερο ανησυχητική είναι η επίθεση κατά των μέσων ενημέρωσης.

Δεν έχουμε δει εξάλλου πολλές περιπτώσεις όπου ένας πρόεδρος μιας χώρας μιλά για «εχθρούς του λαού», πράγμα που κάνει ο Τραμπ όλο και πιο συχνά. Ή, αν το έχουμε δει, είναι από ηγέτες χωρών όπου η δημοκρατία πάσχει.

Η απάντηση των μέσων ενημέρωσης είναι η συντονισμένη αντεπίθεση με επιχειρήματα.

Σήμερα Πέμπτη σχεδόν 350 μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ κυκλοφορούν με ένα άρθρο γνώμης στο οποίο θα καταδικάζουν τις επιθέσεις του Τραμπ και θα απαντούν σε αυτές.

Την περασμένη εβδομάδα η Boston Globe είχε καλέσει πρώτη στην αποκήρυξη της ρητορικής του Τραμπ κατά των ΜΜΕ και στην σύνταξη ενός κυρίου άρθρου για τις 16 Αυγούστου το οποίο θα στηλίτευε την πρακτική από την προεδρία.

Αρχικά 100 δημοσιογραφικοί οργανισμοί, που στην πορεία έγιναν 343, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Μικρά και μεγαλύτερα μέσα, τοπικά και πανεθνικής κυκλοφορίας, όπως και μέσα εκτός των ΗΠΑ, όπως ο Guardian, περιλαμβάνονται στη λίστα. Υπήρξαν και κάποιες αξιοσημείωτες  αποκλίσεις, όπως η απόφαση της Wall Street Journal να απέχει από την πρωτοβουλία.

Οσα μέσα ενημέρωσης μετέχουν, τονίζουν με τη μία ήταν άλλη μορφή, ότι ο ελεύθερος Τύπος είναι βασική αρχή του αμερικανικού κράτους εδώ και πάνω από 200 χρόνια.

Οι New York Times επέλεξαν τον τίτλο «Ο ελεύθερος Τύπος σε χρειάζεται» ενώ ακόμη και η μάλλον συντηρητική New York Post απάντησε στην έκκληση με ένα ερώτημα: «Ποιοι είμαστε που θα διαφωνήσουμε;»

«Είναι ο πρώτος πρόεδρος που φαίνεται να έχει υπολογισμένη και  συνεπή πολιτική υπονόμευσης και απονομιμοποίησης της εργασίας του Τύπου», σημειώνει ο Guardian.

Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής εκ μέρους του αμερικανού προέδρου είναι η διαμόρφωση μιας κρίσιμης μάζας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, που πλέον είναι οριακά πλειοψηφική στην κοινωνία (51%), η οποία θεωρεί ότι τα ΜΜΕ είναι πράγματι εχθροί του αμερικανικού λαού.

Τραμπ: Τα ΜΜΕ των ψεύτικων ειδήσεων είναι η αντιπολίτευση στη χώρα μας

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε εκατοντάδες εφημερίδες που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη διαμαρτυρόμενες στο κύριο άρθρο τους για τις επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «τα ΜΜΕ των ψεύτικων ειδήσεων» ως αντιπολίτευση, κάτι που είναι «πολύ κακό για τη Μεγάλη μας Χώρα».

«ΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Είναι πολύ κακό για τη Μεγάλη μας Χώρα… ΑΛΛΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...