240
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι σε τελετή των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου το 2018 | REUTERS/Laura Hasani/File Photo

Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2020, 22:01
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι σε τελετή των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου το 2018
|REUTERS/Laura Hasani/File Photo

Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2020, 22:01

Το γραφείου του ειδικού εισαγγελέα στο ειδικό δικαστήριο της Χάγης που ερευνά τα εγκλήματα ενάντια σε Σέρβους, Αλβανούς και Ρομά κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, το 1998-1999, άσκησε μήνυση κατά του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην διάρκεια του πολέμου.

Ο Θάτσι βαρύνεται με 10 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η δολοφονία, η βίαιη εξαφάνιση προσώπων, η καταδίωξη και τα βασανιστήρια.

Μαζί με τον πρόεδρο κατηγορούνται πρώην διοικητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK), οι οποίοι πολέμησαν εναντίον των Σερβικών δυνάμεων πριν από την επέμβαση του ΝΑΤΟ. Συνολικά βαρύνονται με περίπου 100 φόνους ενώ ανάμεσα στα θύματα των κατηγορούμενων ήταν και πολιτικοί αντίπαλοι.

Ενας δικαστής εξετάζει το κατηγορητήριο για να αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε επίσημη κατηγορία.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του εισαγγελέα τονίζει ότι προχώρησε στη δημοσιοποίηση των κατηγοριών «λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Χασίμ Θάτσι και του Κάντρι Βέσελι να παρεμποδίσουν και να υπονομεύσουν το έργο του Δικαστηρίου», ώστε να μην προσαχθούν στη Δικαιοσύνη.

Οι κατηγορίες, που είχαν απαγγελθεί τον Απρίλιο, δημοσιοποιήθηκαν καθώς ο Θάτσι βρισκόταν καθ ‘οδόν προς την Ουάσινγκτον, όπου επρόκειτο να συναντήσει στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς. Το ταξίδι ακυρώθηκε.

Το ζήτημα του Κοσόβου συζήτησαν ο Βούτσιτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, στο περιθώριο της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...