276
|

Καθηγητής Βατόπουλος: Γιατί πρέπει να μπει απαγόρευση στα πανηγύρια

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 09:11

Καθηγητής Βατόπουλος: Γιατί πρέπει να μπει απαγόρευση στα πανηγύρια

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 09:11

Θέμα απαγόρευσης των συναθροίσεων σε εκδηλώσεις όπως είναι τα πανηγύρια, τα υπαίθρια πάρτι και οι τοπικές γιορτές, έθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Ο ιός», σημείωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, «μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς πολύς κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης». «Εστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά», προειδοποίησε για να υπογραμμίσει ότι συγκεντρώσεις όπως αυτές στον Αλίαρτο (φωτογραφία κάτω) και στο Γουδή μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού.

Οσον αφορά τη μετάδοση του ιού με τον αέρα, απάντησε πως είναι μια επιστημονική συζήτηση που γίνεται για το πόσο μακριά πάνε τα σταγονίδια με που φέρνουν τον ιό τον αέρα, διευκρινίζοντας πως εξαρτάται και από τις συνθήκες πχ με τον ανεμιστήρα μπορεί να πάνε πολύ μακριά.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ.Βατοπουλος, πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. «Μπορεί να μην είναι αρεστή αλλά αυτή είναι η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε», είπε.

Ειδική αναφορά έκανε και στην περίπτωση της Σερβίας – μια χώρα που, όπως είπε, δεν είχε πολλά κρούσματα και μέσα σε 2-3 μέρες έχουν τεράστιο πρόβλημα το οποίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε χώρα.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις θεωρίες συνωμοσίας κάποιων για την εμφάνιση του κορονοϊού ή/και ότι δεν υπάρχει ιός, ο καθηγητής είπε πως «είναι λογικό  οι άνθρωποι να μην θέλουν να πιστέψουν ένα κίνδυνο ο οποίος δεν είναι ορατός».

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος, ο κ.Βατόπουλος απάντησε πως δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι όσο καλύτερα συμπεριφερόμαστε τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα αυτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...