363
Το κτίριο Γκρένφελ Τάουερ καμένο μεν «αμπαλαρισμένο» δε και μακέτα που δείχνει πώς μπορεί να γίνει με τη μέθοδο Μποέρι | REUTERS/Toby Melville - Repubblica

«Κάθετος κήπος» θα γίνει ο καμένος Γκρένφελ Τάουερ;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 20:44
Το κτίριο Γκρένφελ Τάουερ καμένο μεν «αμπαλαρισμένο» δε και μακέτα που δείχνει πώς μπορεί να γίνει με τη μέθοδο Μποέρι
|REUTERS/Toby Melville - Repubblica

«Κάθετος κήπος» θα γίνει ο καμένος Γκρένφελ Τάουερ;

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 20:44

O μιλανέζος αρχιτέκτονας Στέφανο Μποέρι είναι γνωστός για τους λεγόμενους «κάθετους κήπους» που σχεδιάζει εντός αστικού ιστού, πιο συγκεκριμένα μέσα και πάνω σε ογκώδεις κατασκευές όπως είναι οι πολυκατοικίες, τα συγκροτήματα γραφείων, τα παλιά εργοστάσια, κ.λπ. Τέτοιες «πράσινες παρεμβάσεις» έχουν γίνει ήδη από το γραφείο του στη γενέτειρά του, στη γειτονική Αλβανία, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η αισθητική του Ιταλού ήρθε πάλι στην επικαιρότητα μέσα από πολλά δημοσιεύματα, όπως της Repubblica, που αφορούν τον μετασχηματισμό σε «κάθετο κήπο» του λονδρέζικου οικοδομήματος Γκρένφελ Τάουερ (Grenfell Tower) που κάηκε σε πυρκαγιά προ τετραετίας. Τότε, στις 14 Ιουνίου 2017, 72 άτομα είχαν σκοτωθεί εκεί, αφού παγιδεύτηκαν μέσα στο φλεγόμενο κτίριο, και μεταξύ τους ήταν και ένα ζευγάρι νεαρών Ιταλών.

Ο ανταποκριτής από τη βρετανική πρωτεύουσα μετέδωσε πάντως ότι οι Λονδρέζοι, οι οποίοι θεωρητικώς έχουν τον πρώτο λόγο για το ερείπιο, δεν ομονοούν: άλλοι λένε ότι πρέπει να γκρεμιστεί… χθες, επειδή είναι ετοιμόρροπο και συνεπώς επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ άλλοι είναι υπέρ της λύσης Μποέρι, όπως κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς.

(Repubblica)Το ζευγάρι των Μάρτσιο Γκόμες και Αντρέια Περεστρέλο είναι υπέρ της ανάπλασης α λά Μποέρι επειδή θέλουν να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του γιού τους Λόγκαν που πέθανε στο καιόμενο κτίριο ελλείψει οξυγόνου εξαιτίας του δηλητηριώδους καπνού. Αυτοί οι δύο θέλουν να αποκατασταθεί το ερείπιο όσον αφορά το κέλυφός του, αλλά και να φυτευτούν εντός του, ώστε να το καλύψουν ολόκληρο, 72 είδη φυτών…

Ωστόσο οι γονείς των δύο Ιταλών που σκοτώθηκαν εκεί, της Γκλόρια Τρεβίζαν και του Μάρκο Γκοτάρντι, δεν βρίσκουν καλή την ιδέα των προηγουμένων. Θέλουν να κατεδαφιστεί το καμένο κτίριο για δύο λόγους: και επειδή μπορεί πράγματι να είναι επικίνδυνο και επειδή δεν επιθυμούν να τους «ξυπνάει το παρελθόν» της τραγωδίας.

Υπάρχουν, λοιπόν, εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στο ζήτημα.

Ο ίδιος ο μιλανέζος αρχιτέκτονας είπε ότι του ζητήθηκε να βοηθήσει, αλλά προς το παρόν δεν έχει κλείσει κάποια συμφωνία με τους αρμοδίους στο Λονδίνο. Με την ευκαιρία δήλωσε ότι η τραγωδιά της πυρκαγιάς τον είχε συγκλονίσει και ότι μέσω ενδεχόμενης παρέμβασής του θα μπορούσε να εκφραστεί.

Εξάλλου αυτό κάνει τώρα στη Γένοβα, αφού έχει αναλάβει ένα μνημείο για τους νεκρούς από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι το 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...