453
Διαδηλωτές στην Κορσική κρατούν πανό με τη φράση «γαλλικό κράτος, δολοφόνοι» και τη φωτογραφία του Ιβάν Κολονά | Twitter

Καθεστώς αυτονομίας για την Κορσική συζητά το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 11:18
Διαδηλωτές στην Κορσική κρατούν πανό με τη φράση «γαλλικό κράτος, δολοφόνοι» και τη φωτογραφία του Ιβάν Κολονά
|Twitter

Καθεστώς αυτονομίας για την Κορσική συζητά το Παρίσι

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2022, 11:18

Η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει καθεστώς αυτονομίας στην Κορσική, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στην τοπική εφημερίδα Corse-Matin, πριν επισκεφτεί το νησί της Μεσογείου, όπου έχουν ξεσπάσει ταραχές εδώ και δύο εβδομάδες.

«Είμαστε έτοιμοι να φθάσουμε μέχρι την αυτονομία» για την Κορσική, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας όμως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος όσο συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις και ζήτησε επιστροφή στην ηρεμία.

Στις ταραχές έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι αστυνομικοί, ενώ έχουν υποστεί ζημιές δημόσια κτίρια από τη ρίψη μολότοφ και εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι βίαιες διαδηλώσεις σημειώνονται μετά την επίθεση που δέχθηκε στις 2 Μαρτίου, σε γαλλική φυλακή, ο ακτιβιστής υπέρ της ανεξαρτησίας της Κορσικής, Ιβάν Κολονά, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του νομάρχη Κλοντ Ερινιάκ, το 1998.

Ο Κολονά, που είχε κρυφτεί στα βουνά της Κορσικής και συνελήφθη πέντε χρόνια αργότερα, θεωρείται ήρωας στο νησί.

Ο 61χρονος Κολονά, ο οποίος νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση, ζητούσε καιρό να μεταφερθεί από τη φυλακή της Αρλ στην Κορσική, με τις γαλλικές αρχές να απορρίπτουν το αίτημά του, καθώς θεωρείται κρατούμενος ειδικού καθεστώτος.

Αφίσες με τη φωτογραφία του Ιβάν Κολονά σε δρόμο του Παρισιού, την Τετάρτη – Daniel Pier/NurPhoto via Getty Images

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, ο κρατούμενος που επιτέθηκε στον Κολονά και προσπάθησε να τον στραγγαλίσει, ήταν τζιχαντιστής.

Η επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κορσικής, Μαρί-Αντουανέτ Μοπερτί, είπε ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα για να πιστέψουν οι ηγέτες του νησιού ότι πράγματι το Παρίσι είναι έτοιμο να δώσει αυτονομία στην Κορσική των 330.000 κατοίκων, που βρίσκεται κοντά στην Ιταλία.

Ο Νταρμανέν βρίσκεται στην Κορσική για διήμερες συναντήσεις με τους τοπικούς ηγέτες. Οπως σημειώνει ο Guardian, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 53% των κατοίκων επιθυμεί καθεστώς αυτονομίας και το 35% πλήρη ανεξαρτησία από τη Γαλλία.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν βρίσκεται στην Κορσική για επαφές με τους τοπικούς ηγέτες – REUTERS/Sarah Meyssonnier

Η γενέτειρα του Ναπολέοντα ανήκει στη Γαλλία από τον 18ο αιώνα και οι εκκλήσεις της για ανεξαρτησία έχουν αγνοηθεί από τους γάλλους προέδρους.

Οι νέες βίαιες διαδηλώσεις, όμως, δημιουργούν πρόβλημα στον Εμανουέλ Μακρόν λίγο πριν από τις εκλογές του Απριλίου.

Το ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα της Κορσικής για την «εθνική απελευθέρωση», που επί 40 χρόνια πραγματοποιούσε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στην ηπειρωτική Γαλλία, ανακοίνωσε το τέλος των «στρατιωτικών επιχειρήσεων», το 2014.

Από τότε, εθνικιστές έχουν σημειώσει εκλογικές νίκες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όμως το ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος του νησιού παρέμεινε στον πάγο επί Μακρόν.

Μετά την επίθεση κατά του Κολονά, είναι τόση η οργή των κατοίκων και η ένταση των διαδηλώσεων, που ακόμα και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής προειδοποίησε ότι ίσως επιστρέψει στην ενεργό δράση και τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...