895
Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι έτοιμη για ακόμα μία διάκριση | Angelos Zymaras / AZSPORTSIMAGES / SOOC

Η Κατερίνα παίρνει το κοντάρι της…

Sportscaster Sportscaster 1 Μαρτίου 2018, 11:25
Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι έτοιμη για ακόμα μία διάκριση
|Angelos Zymaras / AZSPORTSIMAGES / SOOC

Η Κατερίνα παίρνει το κοντάρι της…

Sportscaster Sportscaster 1 Μαρτίου 2018, 11:25

Οι… Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του στίβου αρχίζουν. Διαρκούν μόνον τέσσερις μέρες (1-4 Μαρτίου), όμως συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον. Απόδειξη, οι 291 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερς που θα «καλύψουν» τις προσπάθειες των 632 αθλητών και αθλητριών, από 144 χώρες, στην αρένα του σταδίου «Αλεξάντερ» στο Μπέρμιγχαμ. Αλλά και η ανταπόκριση του κοινού, που εξάντλησε τα εισιτήρια για τους τελικούς του Σαββατοκύριακου.

Η «δική μας» Κατερίνα Στεφανίδη είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα των αγώνων. Γι’ αυτό και η IAAF (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου) την επέλεξε για την επίσημη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης. Είναι και από τα φαβορί για τον παγκόσμιο τίτλο στο άλμα επί κοντώ. Αφίχθη στην αγγλική μεγαλούπολη, χωρίς να έχει χάσει αγώνα εδώ και περίπου ένα χρόνο. Η τελευταία φορά που είδε το όνομά της στη δεύτερη θέση ήταν στο Κλερμόν Φεράν, στις 5 Φεβρουαρίου 2017. Από το μίτινγκ της Νέας Υόρκης (11 Φεβρουαρίου 2017) μέχρι προ ημερών στη Γλασκώβη (στην τελική της πρόβα για το Παγκόσμιο) η Κατερίνα «τρέχει» ένα ασύλληπτο σερί 19 διαδοχικών νικών. Τόσες είχε πετύχει και η Ελενα Ισινμπάγιεβα, η θρυλική ρωσίδα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του αγωνίσματος στον ανοιχτό στίβο (5,06 μέτρα το 2009).

09_09_20170307153703_img_9697_sooc1488894515
Η ιπτάμενη Κατερίνα (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Το θέλει πολύ, αυτό το χρυσό μετάλλιο, η Στεφανίδη. Είναι η μόνη σπουδαία διάκριση που απουσιάζει από την απίθανη συλλογή της. Κατέχει τον Ολυμπιακό τίτλο, τον παγκόσμιο στον ανοιχτό στίβο, τους ευρωπαϊκούς σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, και το «Diamond League». Είναι η πρώτη ελληνίδα αθλήτρια που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή και των τριών μεγάλων διοργανώσεων (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα), και της λείπει μόνον ο τίτλος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στον κλειστό στίβο. Το 2016, στο Πόρτλαντ, είχε τερματίσει τρίτη έπειτα από έναν συναρπαστικό τελικό.

Η αποστολή της δεν θα είναι εύκολη, παρά την απουσία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Τζεν Σουρ. Θα χρειαστεί να παλέψει πολύ σκληρά. Πρώτα απ’ όλα, με τις δύο αμερικανίδες που κατέχουν τις καλύτερες επιδόσεις, εφέτος, στον Κόσμο: την Κέιτι Ναζότ (με εφετινή επίδοση 4,91 μ. αλλά χωρίς την παραμικρή εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις) και την κλασική της αντίπαλο τα δύο τελευταία χρόνια, Σάντι Μόρις, που είναι Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη με 4,90 μ. εφέτος. Επειτα, με τη ρωσίδα Αντζέλικα Σιντόροβα (θα αγωνιστεί ως ανεξάρτητη), που εφέτος έχει κάνει τρία άλματα πάνω από τα 4,85 μ. με ρεκόρ τα 4,87 μ. Είναι, ίσως, η πιο επικίνδυνη αντίπαλός της. Αλλά, υπάρχουν κι άλλες. Οπως η γερμανίδα Λίζα Ρίζιχ, δευτεραθλήτρια Ευρώπης στον Κλειστό. Η Κατερίνα πάει στον αγώνα με καλύτερη εφετινή επίδοση τα 4,83 μ. και ατομικό ρεκόρ τα 4,90 μ. αλλά και με αυτή τη σταθερότητα στα μεγάλα ύψη, που την κάνει να είναι η πιο αξιόπιστη άλτρια του καιρού μας.

Υψηλές προσδοκίες έχουμε και στο επί κοντώ των ανδρών. Ο Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος θα λάβει μέρος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου για πέμπτη φορά, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Στις 8 Φεβρουαρίου, στη Μαδρίτη, ισοφάρισε την καλύτερή του επίδοση (5,85 μ.) που είναι η πέμπτη -εφέτος- στον Κόσμο. Το 2014, στο Σόποτ, είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, ενώ πέρυσι στο Βελιγράδι είχε αναδειχθεί σε «αργυρό» πρωταθλητή Ευρώπης. Ολα δείχνουν ότι μπορεί να ανέβει στο βάθρο και στο Μπέρμιγχαμ.

09_19_20170307154220_img_9828_sooc1488894616
Και ο Κώστας Φιλιππίδης μπορεί να μας χαρίσει ένα μετάλλιο (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Στο ίδιο αγώνισμα -που είναι το πιο πολυαναμενόμενο γεγονός της διοργάνωσης- θα μετάσχει και το νεαρότερο μέλος της ελληνικής αποστολής, ο 19χρονος Εμμανουήλ Καραλής που προσφάτως, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο ΣΕΦ, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με άλμα στα 5,78 μέτρα (ήταν το όριο για το Μπέρμιγχαμ). Στη συνέχεια, λίγο έλειψε να καταρρίψει και το πανελλήνιο ρεκόρ ανδρών (το 5,86 του Κώστα Φιλιππίδη). Θεωρείται αθλητής – φαινόμενο και την Κυριακή θα κάνει το ντεμπούτο του σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Ελπίδες για μετάλλιο έχει και η Βούλα Παπαχρήστου, η μια από τις δύο αθλήτριές μας που τα είχαν καταφέρει στην προηγούμενη διοργάνωση (η άλλη ήταν η Στεφανίδη). Θα είχε περισσότερες, εάν η Κετούρα Ορτζι -η αμερικανίδα πρωταθλήτρια του τριπλούν η οποία κατέχει την κορυφαία εφετινή επίδοση- που είχε αποφασίσει να μην πάει στο Μπέρμιγχαμ, δεν άλλαζε γνώμη. Πάντως, έχει δουλέψει πολύ σκληρά τους τελευταίους μήνες. Η Βούλα, με την πέμπτη επίδοση εφέτος, έχει αποδείξει ότι είναι αθλήτρια των μεγάλων αγώνων.

Ο πάντα υπολογίσιμος Κώστας Δουβαλίδης (60 μέτρα εμπόδια) θα πάρει μέρος στο τέταρτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του και ελπίζει στον πρώτο του τελικό στον κλειστό στίβο. Η, επίσης έμπειρη, Μαρία Μπελιμπασάκη (400 μ.) θα κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση. Το ίδιο και η Ελισάβετ Πεσιρίδου με τη Ραφαέλα Σπανουδάκη. Ο νεαρός Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) έγινε άνδρας, πια. Στις προπονήσεις πηδάει σταθερά στα οκτώ μέτρα. Εάν πλησιάσει το εφετινό του 7,95, μπορεί να πάρει μια καλή θέση. Και οι εννιά (της ελληνικής αποστολής) είναι υπέροχοι.

Πρώτη θα αγωνιστεί η Σπανουδάκη, το μεσημέρι της Παρασκευής. Θα ακολουθήσουν, την ίδια μέρα, η Μπελιμπασάκη, η Πεσιρίδου και ο Τεντόγλου (η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε τελικό). Το Σάββατο θα πέσουν στη μάχη η Στεφανίδη, η Παπαχρήστου και ο Δουβαλίδης. Και την Κυριακή, τελευταία μέρα των αγώνων, θα κάνουν τις προσπάθειές τους ο Φιλιππίδης με τον Καραλή.

Κατά τα άλλα, στο Μπέρμιγχαμ θα γράψει ιστορία ένας αθλητής, όποια επίδοση κι αν πετύχει. Πρόκειται για τον Σιντάνθ Τινγκαλάγια, τον πρώτο Ινδό που θα συμμετάσχει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου (60 μέτρα εμπόδια). Ο 26χρονος γυμνάζεται στις ΗΠΑ και φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος εμποδιστής από τη χώρα του που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς.

Χρηματικά έπαθλα θα δοθούν από την IAAF στους έξι πρώτους κάθε αγωνίσματος. Θα μοιραστούν, στο σύνολο, 464.000 δολάρια. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής θα εισπράξει 40.000 δολάρια, ο «αργυρός» 20.000 και ο «χάλκινος» 10.000. Ο τέταρτος, ο πέμπτος και ο έκτος θα πάρουν από 8.000, 6.000 και 4.000 δολάρια, αντιστοίχως. Το μπόνους για κάθε παγκόσμιο ρεκόρ θα είναι 50.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...