491
Φωτογραφία από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» την Τετάρτη | INTIMEnews

Κατέληξαν δύο ηλικιωμένες από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι – Πέντε νεκροί την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 14:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/08/2020 15.15
Φωτογραφία από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» την Τετάρτη
|INTIMEnews

Κατέληξαν δύο ηλικιωμένες από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι – Πέντε νεκροί την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 14:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/08/2020 15.15

Την τελευταία τους πνοή, νικημένες από τον κορονοϊό, άφησαν την Πέμπτη δύο γυναίκες, ηλικίας 88 και 91 ετών, που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο «Αγία Κυριακή», στο Ασβεστοχώρι.

Οι δύο ηλικιωμένες ήταν μεταξύ των 36 κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας που σήμαναν συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, υποχρεώνοντας τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να μεταβεί εσπευσμένα την Τετάρτη στη δομή (εδώ).

Η μία είχε διακομιστεί στο ΑΧΕΠΑ και η δεύτερη στο «Παπανικολάου», δυστυχώς όμως δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη μάχη με τον νέο κορονοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας είπε για την κατάσταση στον οίκο ευγηρίας ότι ο ιός μεταδόθηκε στους 33 φιλοξενούμενους και τρία μέλη του προσωπικού (ενώ πληροφορίες αναφέρουν για άλλα έξι κρούσματα, σύνολο δηλ. 42) από νεαρό άτομο που είχε πάει σε συναυλία στη Χαλκιδική στις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η συναυλία δόθηκε σε beach bar στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Το ενδιαφέρον είναι ότι εκείνο το διάστημα (από 3 Αυγούστου) ίσχυε η απαγόρευση να υπάρχουν όρθιοι σε κέντρα διασκέδασης, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έλεγε η Πολιτική Προστασία του Νίκου Χαρδαλιά (εδώ) –ίσως η συναυλία έγινε νωρίτερα.

Το πρωί της Πέμπτης κατέληξαν επίσης ένας 87χρονος στη Χαλκιδική και ένας 82χρονος στη Θεσσαλονίκη (περισσότερα εδώ), ενώ αργότερα το απόγευμα έγινε γνωστός ένας ακόμα θάνατος – ενός 70χρονου που είχε μεταφερθεί στις 13 Ιουλίου από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης στο ΑΧΕΠΑ.

Με τους πέντε θανάτους την Πέμπτη, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 221.

Επείγουσα προκαταρκτική για τη διασπορά στο γηροκομείο

Εντολή προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μεταδοτικής ασθένειας.

Αρθρο 285 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

1. Οποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται: α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Οποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...