541
Γκραφίτι σε κτίριο της Αθήνας που δείχνει το αίσθημα της απόγνωσης... | REUTERS/Yannis Behrakis

«Μη βιώσιμο το χρέος ακόμη και με πλεονάσματα 3,5%»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 13:14
Γκραφίτι σε κτίριο της Αθήνας που δείχνει το αίσθημα της απόγνωσης... | REUTERS/Yannis Behrakis

«Μη βιώσιμο το χρέος ακόμη και με πλεονάσματα 3,5%»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2017, 13:14

Τρεις εκθέσεις που αφορούν στην ελληνική οικονομία θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση που θα έχουν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου. Σε μία από αυτές το Ταμείο συμπεραίνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν στην ανάλυσή τους ότι οι προτάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι μη επαρκείς και ασαφείς. Επισημαίνεται μάλιστα ότι αν οι ευρωπαίοι δεν κάνουν υποχωρήσεις στο θέμα του χρέους τότε το Ταμείο δεν θα εμπλακεί χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Στη βάση αυτή τα στελέχη του ΔΝΤ διατυπώνουν προτάσεις για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM χαμηλότερα του 1,5% για 30 χρόνια.

Στην έκθεση το ΔΝΤ εξηγεί ότι οποιαδήποτε λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να επιτύχει δύο βασικούς στόχους:  να διατηρήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εντός του εύρους του 15 -20 τοις εκατό του ΑΕΠκ και να διασφαλίσει ότι το χρέος θα βρίσκεται σε μια σταθερή καθοδική πορεία. «Λύσεις που παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στο χρονικό ορίζοντα έως το 2060, δεν είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα», τονίζεται στην ανάλυση.

Νωρίτερα την Πέμπτη, είχε κυκλοφορήσει η είδηση για δύο «καταθλιπτικές» εκθέσεις, στο σάιτ του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο εκθέσεις δεν είναι καλές για τη χώρα μας, ωστόσο έχουν κάποιες θετικές αναφορές.

Η πρώτη έκθεση προκύπτει από την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου. Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί πριν από πέντε μήνες, το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου.

Ειδική βαρύτητα στην έκθεση του άρθρου 4 έχει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Το Ταμείο έχει τονίσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι «για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση αυτή επαναλαμβάνεται αυτούσια και στην έκθεση του άρθρου 4 στην οποία γίνεται και μια πρώτη αποτίμηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η δεύτερη έκθεση που θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016. Αυτή η έκθεση συντάχθηκε από μια ομάδα στελεχών του Ταμείου που δεν έχει σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Αλλωστε, επικεφαλής της ομάδας είναι ο Βιτάλι Κραμαρένκο, στέλεχος του Ταμείου που μέχρι πρόσφατα είχε εμπλοκή στα προγράμματα του ΔΝΤ στην Αφρική.

Αντίστοιχη έκθεση είχε συνταχθεί από το ΔΝΤ και για το πρόγραμμα στήριξης του 2010. Η δημοσιοποίηση της τον Ιούνιο του 2013 είχε αναδείξει τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις του Ταμείου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...