730
«Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω η μάνα μου που είναι; Μου λέει "η μάνα σου δεν πρόλαβε"», περιέγραψε στην κατάθεσή του ο δικηγόρος Παναγιώτης Κωνσταντάκης | SOOC

Κατάθεση για το Μάτι: «Ηξεραν ότι υπήρχαν νεκροί – Αυτό το “να σας δώσουμε 2.000” δεν θα το συγχωρήσω ποτέ»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 13:47
«Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω η μάνα μου που είναι; Μου λέει "η μάνα σου δεν πρόλαβε"», περιέγραψε στην κατάθεσή του ο δικηγόρος Παναγιώτης Κωνσταντάκης
|SOOC

Κατάθεση για το Μάτι: «Ηξεραν ότι υπήρχαν νεκροί – Αυτό το “να σας δώσουμε 2.000” δεν θα το συγχωρήσω ποτέ»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 13:47

«Ηξεραν ότι υπήρχαν νεκροί – κάποια πράγματα δεν θα τα συγχωρήσουμε ποτέ».

Είναι τα λόγια του δικηγόρου, Παναγιώτη Κωνσταντάκη, στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Ο μάρτυρας έχασε στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 τη μητέρα του, η οποία κάηκε μπροστά στα μάτια της αδελφής του ενώ προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

«Μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν λόγω της μητέρας μου. Βγαίνοντας στην παραλιακή θέλησαν να πάνε Νέα Μάκρη. Δυστυχώς διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι. Βγαίνοντας η αδελφή μου να πάει προς Νέα Μάκρη έπεσαν σε μποτιλιάρισμα από αμάξια που παρατούσε ο κόσμος για να σωθεί από τη φωτιά. Η αδελφή μου τότε έκανε δεξιά. Χωρίστηκε η οικογένεια. Τα παιδιά πήγαν προς το λιμάνι και ο γαμπρός μου ακολούθησε την αδελφή μου και τη μητέρα μου», περιέγραψε μεταφέροντας όσα του είχαν πει για τη μοιραία εκείνη ημέρα οι συγγενείς του.

«Σε κάποιο σημείο υπήρχε ένα πεύκο μεγάλο και η μητέρα μου σκόνταψε σε μια από τις ρίζες. Την ώρα που πήγαν να την βοηθήσουν η αδελφή μου και γαμπρός μου η φωτιά χτύπησε τη μητέρα μου. Εκείνη την ώρα το πεύκο και ο σχίνος άναψαν σαν ένα σπίρτο. Η φωτιά έκαψε τη μητέρα μου. Αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν πίσω τη μητέρα μου… Εκαναν 40 μέτρα μέτρα και βρήκαν μια κάθοδο σε παραλία και βρήκαν αλλά 20-30 άτομα. Σπασμένα πόδια, πλευρά, εγκαύματα και έμειναν εκεί μέχρι τις 12.30 το βράδυ χωρίς να ασχοληθεί κανείς».

Οπως είπε, την ημέρα της φωτιάς ο ίδιος ήταν στο γραφείο του στη Γλυφάδα και όταν άκουσε για πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, ανησύχησε. «Εχω μεγαλώσει στην περιοχή και ήξερα ότι έχει δυτικούς και βορειοδυτικούς ανέμους. Ηξερα ότι είναι για το Μάτι κίνδυνος θάνατος», σημείωσε και μετέφερε τη στιγμή που έμαθε για τον θάνατο της μητέρας του:

«Κάποια στιγμή όταν έφτασα στο σπίτι μου λέω ας ανοίξω την τηλεόραση να δω τι γίνεται. Βλέπω τη Μαραθώνος να καίγεται. Αναγνώρισα το σημείο, ήταν 50 μέτρα από το πατρικό μου σπίτι. Τρελάθηκα! Λέω έχει περάσει στο Μάτι, καιγόμαστε. Παίρνω τηλέφωνο την αδελφή μου, δεν το σήκωνε. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και απάντησε ο γαμπρός μου. Του λέω τι γίνεται, που είστε; Μου λέει είμαστε σε μια μικρή παραλία. Καλά είμαστε. Ακουγα μέσα από το τηλέφωνο κραυγές και ίσως εκρήξεις. Ακουγα την αδελφή μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω η μάνα μου που είναι; Μου λέει “η μάνα σου δεν πρόλαβε”».

Οπως υπογράμμισε στη κατάθεσή του ο κ. Κωνσταντάκης, αρμόδιοι και στελέχη της τότε κυβέρνησης γνώριζαν από νωρίς (πριν από τις 19.30) ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι.

«Η κατάσταση ήταν δυο λαλούν και τρεις χορεύουν. Ηξεραν ότι υπήρχαν νεκροί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις 18.20 έφυγαν από το σπίτι και η μητέρα μου “έφυγε”  18.45 και ήδη υπήρχαν πολλοί νεκροί. Εγώ το έμαθα 19.10 ότι έχουμε νεκρό. Από τις πληροφορίες που έμαθα μετά υπήρχαν και άλλοι, τουλάχιστον 10 νεκροί μέχρι τις 19.30. Η κατάσταση ήταν δυο λαλούν και τρεις χορεύουν. Ηξεραν ότι υπήρχαν νεκροί», τόνισε.

Στο σημείο αυτό της κατάθεσής του ο μάρτυρας ξέσπασε για το γεγονός ότι δεν σηκώθηκε ούτε ένα πτητικό μέσο για να ανακόψει τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

«Κάποια πράγματα δεν θα τα συγχωρήσουμε ποτέ», τόνισε οργισμένος για την αβελτηρία των υπευθύνων στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ αναφορά έκανε και στη δήλωση του Αλεξη Τσίπρα προς τους πυρόπληκτους που διαμαρτύρονταν επειδή  δεν είχαν πάρει καμία βοήθεια.

«Ηρθαν και είπαν “2.000 τι να τα κάνεις;”. Ο Πρωθυπουργός της χώρας!», παρατήρησε με αγανάκτηση.

Στην κατάθεσή του ο δικηγόρος μίλησε για «θέατρο σκιών» το βράδυ της τραγωδίας, καταλογίζοντας ευθύνες για κακούργημα στους αρμοδίους. «Ούτε ένα πτητικό μέσο δεν σηκώθηκε να ανακόψει τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης. Η φωτιά έκανε εβδομήντα επτά λεπτά να περάσει στο Μάτι. Σε αυτό το χρόνο δεν υπήρχε ένα ρημάδι Σινούκ να σηκωθεί να σταματήσει τη φωτιά;», διερωτήθηκε. «Ο κόσμος έμεινε απροστάτευτος χωρίς καμία ενημέρωση και παραπληροφορημένος από αυτούς που είχαν ευθύνη να βοηθήσουν, να αποφύγουν το μοιραίο».

«Εφυγαν τρέχοντας μόνο όσοι κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, όταν έπεσε το ρεύμα και όσοι βγήκαν από τα σπίτι τους και είδαν τις φλόγες… Γι’ αυτό και βρέθηκαν απανθρακωμένοι άνθρωποι στο δρόμο, γι’ αυτό έλιωσαν άνθρωποι που πήγαν να σώσουν άλλους. Αλλά κατά τα άλλα όλα δούλεψαν σωστά. Αυτό και το να “σας δώσουμε δύο χιλιάδες” δεν θα τα ξεχάσω ποτέ, και δεν θα τα συγχωρήσω ποτέ», κατέληξε στη κατάθεσή του ο μάρτυρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News