296
Το τέμενος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης | evros24.gr

Μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2017, 09:10
Το τέμενος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης | evros24.gr

Μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2017, 09:10

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζίτ στο κέντρο του Διδυμοτείχου. Το τζαμί είναι κλειστό εδώ και χρόνια λόγω εργασιών συντήρησης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης. Μετά από προσπάθειες ωρών κατασβέστηκε πριν από τις 10 το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο άνδρες της πυροσβεστικής παραμένουν στο μνημείο για λόγους ασφαλείας.

Είναι νωρίς για να γίνει πλήρης εκτίμηση των καταστροφών στο μνημείο, είναι όμως εμφανές ότι είναι ολοσχερής η καταστροφή της ξύλινης στέγης, η οποία τελούσε υπό κατάρρευση και η ανακατασκευή της ήταν προτεραιότητα στις εργασίες αναστήλωσης του μνημείου.

Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό του πέτρινου κτιρίου δεν είναι ακόμη εφικτή η είσοδος, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από την πυρκαγιά.

Οι εργασίες γίνονταν το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε σημειώθηκε μικρή φωτιά την οποία έσβησε η Πυροσβεστική, γράφει το evros24.gr. Ωστόσο, τα ξημερώματα της Τετάρτης παρατηρήθηκε να βγαίνουν καπνοί από το τέμενος, επειδή πιθανόν υπήρξε αναζωπύρωση.

Πυρκαγιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Πυρκαγιά στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχοhttps://www.evros24.gr/pyrkagia-sto-temenos-vagiazit-sto-didymoticho/

Geplaatst door evros24.gr op Dinsdag 21 maart 2017

Στο σημείο έσπευσαν 19 υδροφόρα οχήματα από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τρία βραχιονοφόρα ειδικά οχήματα, τέσσερα βοηθητικά οχήματα και πάνω από 50 άνδρες της Πυροσβεστικής.

Το τέμενος Βαγιαζίτ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ισλαμικά μνημεία της Ευρώπης ενώ εργασίες συντήρησης γίνονταν εδώ και αρκετά χρόνια. Είχε αρχίσει να κατασκευάζεται πριν από το 1400, αλλά ολοκληρώθηκε γύρω στο 1420.

Είναι το μεγαλύτερο τέμενος των Βαλκανίων και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος και θεωρείται το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο της περιοχής και ένα από τα αρχαιότερα, μεγαλύτερα και πλέον αξιόλογα μωαμεθανικά κτίσματα στην Ευρώπη.

Στο Διδυμότειχο θα μεταβεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, προκειμένου να επιθεωρήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο τέμενος. Οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...