397
Οι εμπλεκόμενοι ρώσοι πράκτορες ο «Αλεξάντερ Πετρόφ» και ο «Ρουσλάν Μποσίροφ» | Metropolitan Police handout via REUTERS

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Τσεχία: Απελάθηκαν 18 ρώσοι διπλωμάτες, κατηγορίες για σαμποτάζ

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 14:03
Οι εμπλεκόμενοι ρώσοι πράκτορες ο «Αλεξάντερ Πετρόφ» και ο «Ρουσλάν Μποσίροφ»
|Metropolitan Police handout via REUTERS

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Τσεχία: Απελάθηκαν 18 ρώσοι διπλωμάτες, κατηγορίες για σαμποτάζ

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 14:03

Η Τσεχική Δημοκρατία απέλασε 18 ρώσους διπλωμάτες που κατηγορούνται για κατασκοπεία ενώ δηλώνει ότι υπάρχει ρωσικός δάκτυλος πίσω από έκρηξη σε αποθήκες πυρομαχικών του τσεχικού στρατού και από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς τόνισε για το ζήτημα ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» που εμπλέκουν πράκτορες της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, στην έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού το 2014, που προκάλεσε δύο θανάτους και μεγάλες καταστροφές.

«Θεωρούμε ότι πράκτορες της μονάδας 29155 της GRU είναι αναμεμειγμένοι στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στο Βερμπετίτσε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι έλαβε τις πληροφορίες την Παρασκευή, χωρίς να εξηγήσει για ποιον λόγο η τσεχική κυβέρνηση δεν είχε ως τώρα πληροφορίες.

Πρόκειται για την ίδια μυστική ομάδα που σχετίζεται με την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η τσεχική αστυνομία αναζητεί δύο άνδρες σε σχέση με την έκρηξη. Εμφανίστηκαν στη χώρα ως Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ και ζήτησαν πρόσβαση στην αποθήκη πυρομαχικών.

Είναι οι ίδιοι άνδρες που το 2018, με τα ίδια ονόματα, βρέθηκαν στη Βρετανία εμπλεκόμενοι στην απόπειρα δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στην πόλη Σόλσμπερι το 2018.

Οι αποκαλύψεις «θα βλάψουν τις ρωσοτσεχικές σχέσεις», προέβλεψε ο Γιαν Χάματσεκ, ο οποίος έχει αντικαταστήσει προσωρινά τον φιλοευρωπαίο προκάτοχό του Τόμας Πέτριτσεκ, ο οποίος απομακρύνθηκε την Δευτέρα από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν επειδή αντιτάχθηκε στην χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V χωρίς το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων. Ο Πέτριτσεκ είχε επίσης εναντιωθεί σε ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας σε σχέδιο του πυρηνικού τομέα στην Τσεχία.

Εν τω μεταξύ, η Τσεχία ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις υποψίες πως υπήρξε ρωσική ανάμειξη στην έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών το 2014. Το ζήτημα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Γιαν Χάματσεκ.

Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.

Ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής άνω Βουλής, απέριψε κάθε ανάμειξη και δήλωσε σχετικά ότι οι ισχυρισμοί της Πράγας είναι παράλογοι και πως η απάντηση της Μόσχας θα πρέπει να είναι ανάλογη.

Η Τσεχική Δημοκρατία «αποφάσισε όπως φαίνεται να κλείσει την πρεσβεία της στην Μόσχα», δήλωσε διπλωματική πηγή στην Μόσχα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...