372
Πολίτες περιμένουν στην ουρά για να εξυπηρετηθούν σε Εφορία | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φορολογία: Καταργούνται ύστερα από 40 χρόνια τα τεκμήρια διαβίωσης!

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 09:27
Πολίτες περιμένουν στην ουρά για να εξυπηρετηθούν σε Εφορία
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φορολογία: Καταργούνται ύστερα από 40 χρόνια τα τεκμήρια διαβίωσης!

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 09:27

Τέλος σε μια, όπως έχει χαρακτηριστεί, αποκλειστικά ελληνική «πατέντα», αυτή των τεκμηρίων διαβίωσης, σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τα με σύγχρονες τεχνικές ελέγχου.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι «στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

Αυτές αναμένεται να στηρίζονται μεταξύ άλλων σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, ηλεκτρονικά βιβλία και e-τιμολόγια και τεχνικές που θα ελέγχουν την «καθαρή θέση» του ελεγχόμενου. Ετσι σταδιακά θα καταργούνται κριτήρια που επιβάλλονται αυτόματα με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας (ακόμα και ενοικιασμένης) , τα κυβικά των αυτοκίνητων, τις πισίνες, των σκαφών, των ιδιωτικών σχολείων και άλλα.

Η κατάργηση των τεκμηρίων έρχεται μετά από 40 χρόνια (εφαρμόζονταν από το 1978) κατά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τις αδυναμίες του συστήματος να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή.

Πρόσθεσε o κ. Πέτσας ότι η κυβέρνηση έχει στον πυρήνα του σχεδιασμού της «την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν, εξήγησε ακόμη, λέγοντας ότι «όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα».

Εκανε ακόμη λόγο για δύο κινήσεις από την πλευράς της κυβέρνησης.

«Πρώτον, μειώνουμε τους συντελεστές, ώστε να έχουν κίνητρο οι πολίτες να δηλώνουν πραγματικά τα εισοδήματά τους. Το κάναμε στο παρελθόν με τον ΦΠΑ εστίασης και αποδείχθηκε ότι ήταν κάτι σωστό και δούλεψε. Αυτό θα κάνουμε και τώρα.

» Παράλληλα με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με την προώθηση της διοικητικής επίλυσης διαφορών για να μην στοκάρονται πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια, με στοχευμένους ελέγχους βασισμένους σε κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σταδιακά τη φοροδιαφυγή. Δεν υποσχόμαστε τρία δισεκατομμύρια, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, για να μην εισπραχθεί τελικά τίποτα.

» Εχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν», τόνισε σχετικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...