209
Ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το τέλος της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Καταψηφίστηκε με 158 «όχι» η πρόταση μομφής για τον Σταϊκούρα – τα ρεκόρ της διαδικασίας

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2020, 23:57
Ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το τέλος της τριήμερης διαδικασίας στη Βουλή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Καταψηφίστηκε με 158 «όχι» η πρόταση μομφής για τον Σταϊκούρα – τα ρεκόρ της διαδικασίας

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2020, 23:57

Καταψηφίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί 291 ψηφισάντων, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (158), ενώ την υπερψήφισαν 133 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Απείχαν οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ, πρότασης δυσπιστίας κατά υπουργού ή κυβέρνησης. Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (η Αλέκα Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην Πρόεδρος Βουλής (ο Νίκος Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων.

Τις δύο προηγούμενες φορές που διεξήχθησαν συζητήσεις επί προτάσεων δυσπιστίας κατά υπουργών, το 1991 οι συνεδριάσεις κράτησαν 19 ώρες με 46 ομιλητές, και το 2001, 18 ώρες με 53 ομιλητές.

Τα στοιχεία, επεσήμανε ο κ. Τασούλας, δείχνουν ότι παρά τους περιορισμούς, η συζήτηση ήταν άπλετη και εκτεταμένη σε «απαράμιλλο σημείο».

Τέλος, σημειώνεται ότι η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών – λόγω των υγειονομικών μέτρων – ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετείχαν με επιστολικές ψήφους που εστάλησαν στο προεδρείο της Βουλής και συνυπολογίστηκαν στην καταμέτρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...