421
| CreativeProtagon

Καταλανικά, η τελευταία μάχη των εθνικιστών στην Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 18:18
|CreativeProtagon

Καταλανικά, η τελευταία μάχη των εθνικιστών στην Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2021, 18:18

Μετά την απελευθέρωση των πολιτικών που το 2017 είχαν στηρίξει την κίνηση για την απόσχιση από την Ισπανία (τους δόθηκε χάρη από την ισπανική κυβέρνηση) και όσο το κίνημα μοιάζει να μένει από δυνάμεις, η γλώσσα έχει γίνει κεντρικό ζήτημα για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Το Σάββατο, περί τους 35.000 Καταλανούς, βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης για να υπερασπιστούν μια απόφαση από το 1983 που ορίζει ότι τα καταλανικά είναι η μόνη γλώσσα στην εκπαίδευση. Μαζί τους και ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Πέρε Αραγκονές του ERC, που αποκηρύσσει την «επίθεση του ισπανικού εθνικισμού».

Είναι ένα από τα τελευταία ζητήματα που ενώνει, γράφει ο Monde, με δεδομένο ότι το κυβερνών αριστερό ERC αποκατέστησε τους δεσμούς του με την ισπανική κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ την οποία στηρίζει.

Φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο στη Βαρκελώνη: η εκπαίδευση στην περιοχή αυτή γίνεται στα καταλανικά | EPA/Quique Garcia

Το ERC διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση Σάντσεθ την στήριξη για τον προϋπολογισμό σε αντάλλαγμα με την αλλαγή ενός νόμου για τα οπτικοακουστικά προγράμματα. Ο νόμος θα υποχρεώνει πλέον τις πλατφόρμες να δίνουν ένα μέρος των εσόδων για τη χρηματοδότηση παραγωγών στα καταλανικά, όπως και αυξάνει τους κυβερνητικούς πόρους για τις μεταγλωττίσεις στα καταλανικά.

Η –τρόπον τινά- εκστρατεία υπέρ της γλώσσας έχει φτάσει ως τα πανεπιστήμια για να εντοπισθούν οι καθηγητές που κάνουν μαθήματα στα ισπανικά.

Τίποτα όμως δεν εξόργισε όσο μια δικαστική απόφαση για την οικογένεια μίας πεντάχρονης σύμφωνα με την οποία το 25% των μαθημάτων θα πρέπει να είναι στα ισπανικά. Θεωρούν οι Καταλανοί ότι είναι ευθεία παρέμβαση σε έναν από τους λίγους χώρους, τα σχολεία όλων των βαθμίδων, όπου η χρήση της μητρικής τους γλώσσας είναι μια κανονικότητα. Εξάλλου το 84% των κατοίκων της Καταλονίας γνωρίζουν τη γλώσσα και το 94% μπορούν να την κατανοήσουν.

Οι υπερασπιστές της χρήσης των ισπανικών τονίζουν, από την πλευρά τους, ότι είναι αυτή η γλώσσα που περιθωριοποιείται μέσα στην εκπαίδευση στην Καταλονία υπέρ της κατασκευής μίας ταυτότητας. Ζητούν, ακόμη, τα παιδιά να διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα, η οποία για το 49% των κατοίκων της επαρχίας είναι τα ισπανικά (έναντι του 36% των καταλανικών). Με δύο ώρες στην πρωτοβάθμια και τρεις ώρες ισπανικών στη δευτεροβάθμια οι μαθητές δυσκολεύονται να φτάσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο, υποστηρίζουν.

Μοιραία το ζήτημα πολιτικοποιήθηκε: το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «απαρτχάιντ» κατά των ισπανοφώνων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Σάντσεθ ότι εγκατέλειψε την πεντάχρονη και την οικογένειά της. Τραβώντας περισσότερο το σκοινί, το ακροδεξιό Vox δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση είναι ένα πρώτο βήμα για την επανάκτηση της Καταλονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...