389
To πρόσωπο του νέου προέδρου των ΗΠΑ σε οθόνη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης | REUTERS/Staff/Remote

Ο Τραμπ χαμογελά, η παγκόσμια οικονομία τρομάζει

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2016, 06:45
To πρόσωπο του νέου προέδρου των ΗΠΑ σε οθόνη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης
|REUTERS/Staff/Remote

Ο Τραμπ χαμογελά, η παγκόσμια οικονομία τρομάζει

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2016, 06:45

Οσο έρχονταν τα αποτελέσματα που ανέτρεπαν τα δημοσκοπικά μοντέλα και η επικράτηση του Τραμπ φαινόταν όλο και πιθανότερη, τόσο περισσότερο νευρικές γίνονταν οι αγορές. Και όταν πια η νίκη του φαινόταν από ισχυρή πιθανότητα ως σχεδόν βεβαιότητα, η κατάρρευση των δεικτών στις αγορές που ήταν ανοιχτές όπως και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) γινόταν πλήρης.

Ηταν ένα σοκ για τις αγορές που μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης είχαν προεξοφλήσει την επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον, για την οποία θεωρούνταν ότι λίγο ως πολύ θα κρατούσε την ίδια πολιτική με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ενδεικτικό είναι ότι ήδη από τα ξημερώματα της Τετάρτης (βράδυ Τρίτης στις ΗΠΑ) τα futures του Dow Jones υποχωρούσαν κατά 800 μονάδες, πτώση που μεταφράζεται σε υποχώρηση του δείκτη κατά 5%, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στους άλλους δείκτες στη Νέα Υόρκη. Ο όγκος των συναλλαγών στα συμβόλαια ήταν μάλιστα πολλές φορές πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ημερών. Και ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου τα futures του Dow Jones είχαν υποχωρήσει μόλις 580 μονάδες…

Αναμενόμενα το δολάριο άρχισε να υποχωρεί ως προς τα άλλα νομίσματα. Η πτώση έναντι του ευρώ ήταν γύρω στο 1,5% και έφερνε την ισοτιμία στο 1,12.

Το πετρέλαιο κινήθηκε και αυτό πτωτικά στα 43,5 δολάρια, αντίθετα όμως, το αγαπημένο ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών, ο χρυσός, κατέγραψε άνοδο της τάξης του 3,25% ως τα 1.315 δολάρια ανά ουγκιά. Για το αργό πετρέλαιο και το brent πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τους αναλυτές να ανακλούν στην μνήμη τις ημέρες μετά το Brexit κατά τις οποίες οι αγορές σε όλο τον κόσμο έκαναν μια παρόμοια βουτιά.

Μεγάλη πτώση καταγράφηκε και για το μεξικανικό πέσο (σχεδόν 12% στα 20,47 πέσο ανά δολάριο) λόγω και των δηλώσεων του Τραμπ που ήθελε να σταματήσει όσο μπορεί την ροή μεξικανών εργατών προς τη χώρα του με τη δημιουργία φράχτη στα σύνορα και να περιορίσει τις εμπορικές συναλλαγές. Είναι για το μεξικανικό νόμισμα η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 ετών!

Στις ασιατικές αγορές, που ήταν ήδη ανοιχτές για τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο κατέγραψε με το άνοιγμα πτώση άνω του 5%. Ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές. Με μεγάλη βουτιά άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση 2,87% κατέγραψε στο άνοιγμα της συνεδρίασης το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με υποχώρησε 2,83% άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ πτώση 0,42% κατέγραψε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...