539
Ο Παύλος Πολάκης αντέδρασε στην είδηση για τη χολέρα στο «Ελενα Βενιζέλου» καταγγέλλοντας αυτόν που τη μετάδωσε | SOOC

Πολάκης: Για το βακτήριο χολέρας στο «Ελενα Βενιζέλου» φταίνε ο… ΣΚΑΪ και η ΠΟΕΔΗΝ

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 17:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2017, 20:55
Ο Παύλος Πολάκης αντέδρασε στην είδηση για τη χολέρα στο «Ελενα Βενιζέλου» καταγγέλλοντας αυτόν που τη μετάδωσε
|SOOC

Πολάκης: Για το βακτήριο χολέρας στο «Ελενα Βενιζέλου» φταίνε ο… ΣΚΑΪ και η ΠΟΕΔΗΝ

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 17:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2017, 20:55

Η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ότι στα πρώτα δείγματα από νερά που τρέχουν εδώ και έξι μήνες στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας, προκαλεί αίσθηση.

Την καταγγελία αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει το υπουργείο Υγείας, άλλωστε ο ΣΚΑΪ έδειξε και σχετικό έγγραφο από τα αποτελέσματα των εξετάσεων και καλλιεργειών για τον εντοπισμό του μικροβίου, ενώ έκανε και επιτόπιο ρεπορτάζ στο μεγάλο μαιευτήριο των Αθηνών καταδεικνύοντας την ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των νοσηλευομένων αλλά και του προσωπικού

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄ Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.

Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).

Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.

Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017. Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Αυτή όμως η εμπλοκή της ΠΟΕΔΗΝ και του καναλιού του Φαλήρου στην υπόθεση, προκάλεσε την οργή του αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να αποπροσανατολίσει: από τις ξεκάθαρες ευθύνες του υπουργείου για την επανεμφάνιση μιας ξεχασμένης ασθένειας μέσα μάλιστα στο πιο μεγάλο δημόσιο μαιευτήριο της χώρας, πήγε στον πόλεμο που δήθεν δέχεται η κυβέρνηση από συγκεκριμένα ΜΜΕ και επιτέθηκε παράλληλα στον Μιχάλη Γιαννάκο, επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ.

Προσπερνώντας όμως την αντίδραση του κ. Πολάκη, το θέμα είναι τρομακτικό. Το «Ελενα Βενιζέλου» είναι ένα από τα μεγαλύτερα μαιευτήρια στη χώρα και εκατοντάδες βρέφη, νεογνά και μητέρες φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων έξι μήνες τρέχουν νερά, ενώ διαμαρτύρεται συνεχώς το Σωματείο και οι Εργαζόμενοι. Η Διοίκηση δεν αποκατέστησε τη βλάβη. Το πρόβλημα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Τα νερά τρέχουν. Έγινε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Στα πρώτα δείγματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας».

87_big
Η βασική είσοδος του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου»

«Η χολέρα είναι μία βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων. Η νόσος συναντάται σε χώρους κακής υγιεινής. Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Πόσες φορές έχουμε αναφερθεί στην κακή κτιριακή κατάσταση του Νοσοκομείου Έλενας Βενιζέλου. Για τα χαλασμένα κλιματιστικά που τρέχουν νερά. Για τους διαλυμένους τοίχους και τα μπάνια. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Κινδυνεύουν γυναίκες, παιδιά και εργαζόμενοι», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.