267
Μάτι, η επόμενη μέρα... | SOOC/Νίκος Παλαιολόγος

Καταγγελία για Μάτι: Kαθηλωμένα δύο ελικόπτερα λόγω «εγκατάλειψης θέσης» του διοικητή Εναέριων Μέσων

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 16:20
Μάτι, η επόμενη μέρα...
|SOOC/Νίκος Παλαιολόγος

Καταγγελία για Μάτι: Kαθηλωμένα δύο ελικόπτερα λόγω «εγκατάλειψης θέσης» του διοικητή Εναέριων Μέσων

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2020, 16:20

Νέα στοιχεία για την εθνική τραγωδία στο Μάτι έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν καταγγελία περί «εγκατάλειψης θέσης» του διοικητή Εναέριων Μέσων του «Ελ. Βενιζέλος», η οποία κατέστησε αδύνατη τη χρήση δύο ελικοπτέρων στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έγκληση, διά του δικηγόρου Βασίλη Καπερνάρου, της Βαρβάρας Βουκάκη, χήρας Γρηγορίου Φύτρου –η οποία τον Ιούλιο του 2018 στο Μάτι έχασε τον άνδρα της, 54 ετών, τον γιο της Ανδρέα, 11 ετών, και την κόρη της Εβίτα, 13 ετών–, τόσο κατά του Γεωργίου Πορτοζούδη, τότε διοικητή της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ) και του τότε υπαρχηγού Επιχειρήσεων, Βασίλη Ματθαιόπουλου, όσο και κατά όλων των άλλων τότε υπευθύνων.

Σύμφωνα με την έγκληση, η αποχώρηση του διοικητή της ΥΕΜΠΣ από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», πλέον των άλλων, είχε ως συνέπεια δύο ελικόπτερα με κάδο, τύπου ΒΚ-117, να παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, ο πύραρχος διοικητής και προϊστάμενος της ΥΕΜΠΣ κατά το χρονικό διάστημα από 18.00 έως 18.30, της 23ης Ιουλίου 2018, δίνει στην Πύλη 12 του αεροδρομίου, στα Σπάτα, άδεια για να εισέλθει με το αυτοκίνητό της εθελόντρια πυροσβέστρια, η οποία αφού ξεναγήθηκε στα ελικόπτερα της μονάδας, αποχώρησε μαζί με τον πύραρχο με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο προς άγνωστο προορισμό.

Εξι λεπτά μετά την αποχώρηση του διοικητή της ΥΕΜΠΣ –και συγκεκριμένα στις 18.36– στο τηλεφωνικό κέντρο 199 της ΣΕΚΥΠΣ αναφέρεται ότι υπάρχουν οι πρώτοι δύο νεκροί.

Σύμφωνα πάντα με την έγκληση, η εγκατάλειψη της θέσης από τον διοικητή της ΥΕΜΠΣ ήταν γνωστή τόσο στον Βασίλη Ματθαιόπουλο όσο και στον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...