293
Δύο ορειβάτες προσπαθούν να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης | Shutterstock

Καταδίωξη αεροπλάνου στην… κορυφή του Λευκού Ορους των Αλπεων

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 22:37
Δύο ορειβάτες προσπαθούν να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης
|Shutterstock

Καταδίωξη αεροπλάνου στην… κορυφή του Λευκού Ορους των Αλπεων

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 22:37

Ενα περιστατικό πρωτότυπο για τα φυλασσόμενα και επικίνδυνα βουνά των Αλπεων σημειώθηκε χθες, Τρίτη.

Δύο ορειβάτες προσγειώθηκαν με ένα μικρό αεροπλάνο σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων από την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, στο Μοντ Μπλαν, το γνωστό Λευκό Όρος.

Στόχος του ήταν να κατακτήσουν γρήγορα και χωρίς κόπο την κορυφή.

Βέβαια, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για πολλούς λόγους, καθώς μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα που θα στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς ορειβάτες, μπορεί να συντριβεί σε κάποια κορυφή κ.ά. Και γι’ αυτούς τους λόγους και άλλους πολλούς, απαγορεύονται οι πτήσεις σε συγκεκριμένα ύψη και σημεία των Αλπεων. Και οι κανόνες τηρούνται με ευλάβεια. Ωστόσο, το ζευγάρι είχε το θράσος να προσγειώσει το αεροπλάνο σε ύψος 4.450 μέτρων στις γαλλικές Αλπεις. Δηλαδή μόλις 400 μέτρα από την υψηλότερη κορυφή, που βρίσκεται σε ύψος 4.809 μέτρων.

Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε πρωτοφανές από τον δήμαρχο του Σαμονί Ερίκ Φουρνιέ. «Πρόκειται για απαράδεκτη παραβίαση στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα υπάρχοντα προστατευτικά μέτρα», δήλωσε. Προκάλεσε επίσης την οργή του επικεφαλής της Υπηρεσίας Διάσωσης του θερέτρου Στεφάν Μποζόν, όπως αναφέρει ο Guardian, καθώς η περιοχή δεν είναι εγκεκριμένη ζώνη εκφόρτωσης και απαγορεύονται εντελώς οι πτήσεις.

Η αστυνομία είδε το αεροπλάνο στην ανατολική πλευρά του Μοντ Μπλαν και ξεκίνησε την καταδίωξη. Οι δύο επιβαίνοντες που τελικά συνελήφθησαν, ήταν Ελβετοί, εξοπλισμένοι με σχοινιά και είχαν ήδη ξεκινήσει να ανεβαίνουν προς την κορυφή.

Χιλιάδες αναρριχητές επισκέπτονται κάθε χρόνο το Μοντ Μπλαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιδιώκοντας να καταλάβουν την πιο ψηλή κορυφή του. Αρκετοί επιχειρούν να ανέβουν χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, όμως οι αρχές κλιμακώνουν τους ελέγχους τους αυτήν την περίοδο.

Πέρα από τα βασικά μέτρα ασφαλείας, οι ορειβάτες θα πρέπει να έχουν και αρκετά αποθέματα νερού, να γνωρίζουν πώς γίνεται η διαχείριση αποβλήτων και φυσικά να έχουν επαρκείς ποσότητες τροφής για να συντηρηθούν.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...