345
Με ύψος πάνω από 20 μέτρα, το έργο του Βίλφρεντ Στάιγκερ φαίνεται από όλο το Μπλόκχους | Reuters

Δανία: Κάστρο στην άμμο για την μάχη ενάντια στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 22:38
Με ύψος πάνω από 20 μέτρα, το έργο του Βίλφρεντ Στάιγκερ φαίνεται από όλο το Μπλόκχους
|Reuters

Δανία: Κάστρο στην άμμο για την μάχη ενάντια στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 22:38

Τη βοήθεια τριάντα ικανών καλλιτεχνών χρειάστηκε ο Ολλανδός Βίλφρεντ Στάιγκερ για να πετύχει το στόχο του. Ενα πύργο στην άμμο που θα συμβόλιζε τη δύσκολη μάχη των ανθρώπων με τον κορονοϊό. Και τα κατάφερε. Στο βορειοδυτικό άκρο της Δανίας έφτιαξε το ψηλότερο έργο τέχνης στην άμμο, σε όλον τον κόσμο. Εχει ύψος 21,16 μέτρα και ζυγίζει συνολικά πάνω από 5.000 τόνους.

Το κάστρο, στο θέρετρο Μπλόκχους, στο βορειότερο άκρο της Γιουτλάνδης, έχει πυραμιδοειδές σχήμα, για να μην καταρρεύσει. Αυτή είναι άλλωστε η μέθοδος που χρησιμοποιούν συνήθως οι ειδικοί αυτών των «εύθραυστων» κατασκευών. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση το σχήμα έχει τη σημασία του, όσον αφορά στον τρόπο μετάδοσης της πανδημίας.

Ο ιός «κυβερνά τον κόσμο μας, μας λέει τι να κάνουμε και μας εμποδίζει να είμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας», εξήγησε ο Στάιγκερ παρουσιάζοντας το έργο του. Ο καλλιτέχνης εξήγησε ότι κορονοϊός, στην κορυφή του κάστρου, συντρίβει τους ανθρώπους που βρίσκονται από κάτω και αυτοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον νικήσουν.

Ο πύργος κοσμείται και από άλλα μοτίβα, πιο αισιόδοξα και θαλασσινά: ανάγλυφα ιστιοφόρα, σανίδες του σερφ, ψάρια, ακόμη και έναν φάρο.

Το έργο του Στάιγκερ και της ομάδας του στο Μπλόκχους. Ας ελπίσουμε ότι όταν θα το διαλύσει ο χειμωνιάτικος βοριάς, ο κορονοϊός δεν θα είναι το ίδιο επικίνδυνος για την ανθρωπότητα  Claus Bjoern Larsen/Ritzau Scanpix via REUTERS

Οι κατασκευές στην άμμο έχουν γίνει παράδοση στο Μπλόκχους και τα γλυπτά συνήθως αντέχουν μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, όταν τα «σβήνει» από την αμμουδιά ο χειμώνας.

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 4.860 τόνοι άμμου για την κατασκευή του πύργου, ο οποίος στηρίζεται από έναν ξύλινο σκελετό, κρυμμένο στο εσωτερικό του. Για να είναι πιο σταθερή, η άμμος αναμίχθηκε με άργιλο, σε ποσοστό περίπου 10% και, μετά την ολοκλήρωσή του, το έργο καλύφθηκε με μια στρώση κόλλας ώστε να αντέξει μέχρι τον χειμώνα, σε αυτήν την ανεμοδαρμένη ακτή.

Φτάνοντας τα 21,16 μέτρα, το πλούσια διακοσμημένο κάστρο ξεπερνά κατά τρία μέτρα εκείνο που είχε χτιστεί στη Γερμανία το 2019: είχε ύψος «μόλις» 17,66 μέτρα και κατείχε μέχρι σήμερα το Ρεκόρ Γκίνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...